ULICE BEOGRADA PREZAGUŠENE: 50.000 novih automobila registrovano samo u 2017.
Foto: Kurir/Ilustracija

zagađenje, buka, gužva...

ULICE BEOGRADA PREZAGUŠENE: 50.000 novih automobila registrovano samo u 2017.

Beograd -

BEOGRAD - Ako se pitate zašto su gužve po gradu, zašto je vazduh i ove zime prilično zagađen, dovoljno je reći da je samo prošle godine u prestonici prvi put registrovano oko 50.000 automobila!

Beograd postaje prezagušen grad. Samo 2017. registrovano je oko 50.000 novih automobila. Ovo potvrđuju i objavljeni podaci Republičkog zavoda za statistiku.

foto: Andrej Zorec

U prva tri kvartala prethodne godine, dakle zaključno sa septembrom 2017, u Beogradu su prvi put registrovana 36.493 vozila, što je za 6.082 više u odnosu na isti period 2016. Kada to pretvorimo u procente, dolazimo do podatka da su Beograđani kupili čak 17 odsto više putničkih automobila u 2017.

Da će se ovaj trend nastaviti pokazuju i saobraćajne analize i planovi koje je prošle godine realizovao grad Beograd. Na osnovu njih se prognozira da će se do 2033. broj vozila na beogradskim ulicama povećati za neverovatnih 39 odsto, što će dodatno zakrčiti saobraćaj na ključnim pravcima u gradu, kako u jutarnjem tako i u popodnevnom špicu.

foto: Kurir/Nemanja Jokić

Zbog svega toga neophodni su veliki saobraćajni projekti koji su već najavljeni: dva tunela, dva nova mosta, završetak Obilaznice oko Beograda i ono što je najvažnije - metro.

Zanimljiv podatak vezan je za starost automobila koji se kupuju. U pitanju su pre svega vozila starija od dve godine, dok je novih automobila svega 10 odsto od ukupnog broja kupljenih, navode statističari. Kada su marke koje se najviše kupuju u pitanju, to su “folksvagen”, “reno”, “pežo” i “fijat”.

(Kurir.rs/Blic/Foto: Kurir)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track