Beograd postaje prva prestonica u regionu sa električnim autobusima
Foto: Nebojša Mandić

Objavljen javni poziv

Beograd postaje prva prestonica u regionu sa električnim autobusima

Beograd -
GSP „Beograd” danas oglašava javni poziv za nabavku pet novih niskopodnih solo autobusa na električni pogon sa pantografskim sistemom brzog punjenja na terminusima i sistemom skladištenja električne energije pomoću baterija ili superkondenzatora.

– Ukoliko čitav postupak bude trajao prema predviđenoj proceduri, ugovor će se potpisati za mesec dana. U tom slučaju, električni autobusi će na ulicama Beograda biti sredinom naredne godine, jer je rok za isporuku minimalno 150, a maksimalno 250 dana od datuma potpisivanja ugovora o isporuci vozila – rekao je gradonačelnik Siniša Mali.

On je dodao da će elektroautobusi saobraćati na potezu od „Sava centra” do Vukovog spomenika, čime Beograd postaje prva prestonica u okruženju koja će imati liniju javnog gradskog prevoza na kojoj saobraćaju elektroautobusi.

– Kapacitet ovih vozila je minimalno 80 putnika i, što je najvažnije, električni autobusi su u potpunosti ekološka vozila, jer je emisija štetnih materija nula – napomenuo je Siniša Mali.

Motori ovih autobusa nesmetano rade u uslovima spoljašnje temperature od minus 20 do plus 50 stepeni Celzijusa, vreme punjenja na terminusima je samo deset minuta i elektroautobus je spreman za vožnju narednih 20 kilometara.

Projekat nabavke novih niskopodnih solo autobusa na električni pogon JKP GSP „Beograd” realizuje u saradnji sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine i Sekretarijatom za saobraćaj Grada Beograda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track