(VIDEO) SEĆANJE NA JUNAKE IZ DRUGOG SVETSKOG RATA: Besmrtni puk maršira gradom, zatvoren BULEVAR
Foto: Facebook Printscreen

Učesnici će nositi portrete bližnjih

(VIDEO) SEĆANJE NA JUNAKE IZ DRUGOG SVETSKOG RATA: Besmrtni puk maršira gradom, zatvoren BULEVAR

Beograd -

BEOGRAD - U Beogradu se danas, povodom 9. maja, Dana pobede nad fašizmom, organizuje manifestacija "Besmrtni puk" - šetnja potomaka poginulih u Drugom svetskom.

U okviru manifestacije učesnici su izašli na ulice prestonice sa portretima svojih bližnjih.

Svečani marš "Besmrtnog puka" počeo je u 12 sati ispred Spomen parka oslobodiocima Beograda, a kretaće se Ruzveltovom ulicom i Bulevarom Kralja Aleksandra, sve do Skupštine Grada Beograda, gde će u 13:00 sati biti održana svečana manifestacija na kojoj će nastupiti poznati srpski i ruski vokalni i dramski umetnici.

Šetnja će se održati bez bilo kakvih političkih obeležja i simbola i imaće isključivo rodoljubivi i moralni karakter, navela je Fondacija Sveti Aleksandar Nevski.

Nisu predviđeni nastupi državnih zvaničnika ili političara. Za učešće su pozivani svi zainteresovani i svi su dobrodošli, navode organizatori.

Ova manifestacija, kako se navodi u saopštenju, potiče još od omladinskih akcija šezdesetih godina prošlog veka u Sovjetskom savezu, kada su na ulice izlazili đaci, noseći portrete svojih rođaka poginulih u borbi za slobodu otadžbine.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

Formalno se kao početak manifestacije, međutim, uzima 2011. godina kada su organizatori - novinari prvi put formulisali osnovna načela i ciljeve njenog održavanja.

U Srbiji na organizaciji ove manifestacije radi srpsko-ruska inicijativna grupa koju čini više fondacija i medijskih kuća privrženih očuvanju sećanja na žrtve u ratovima protiv agresora, kako bi današnja Evropa živela u miru i slobodi.

"Organizacijom ove manifestacije želimo da ukažemo dužno poštovanje našim junacima iz Prvog i Drugog svetskog rata, kao i hrabrim braniocima Srbije od NATO agresije 1999. godine", navode organizatori.

Srpska zemlja i srpski narod su podneli neizmerne žrtve u ratnim sukobima braneći vrednosti istine, pravde i slobode. Naša dužnost je da čuvamo ovu istoriju i da je zaštitimo od sve češćih pokušaja revizije koji dolaze od onih koji su se tokom ratnih sukoba nalazili na strani agresora, ističe Fondacija Sveti Aleksandar Nevski u saopštenju.

Kako se navodi, prošle godine ova manifestacija je održana u skoro 40 zemalja uključujući SAD, Nemačku, Veliku Britaniju, Francusku, Austriju, Italiju, Kinu i mnoge druge države gde je "Besmrtni puk" prošetao u više gradova.

Za samo pet godina, ovaj pokret je od pet hiljada ljudi, koji su 2011. godine marširali u Besmrtnom puku u Tomsku, porastao na 12 miliona ljudi koji izlaze na ulice 1.200 gradova.

Samo centrom Moskve prošetalo je pola miliona građana, na čelu sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, dodaje se u saopštenju.

Prošlogodišnji "Besmrtni puk" u Beogradu bio jedan od najbrojnijih u čitavom svetu izvan područja bivšeg Sovjetskog Saveza.

"Pokret "Besmrtni puk" je rođen u Rusiji, ali nema nacionalnost niti političku ili versku pripadnost. Vrednosti slobodarstva i antifašizma su internacionalne", dodaje se u saopšenju.

SRBIJA DAN POBEDE SLAVI U NIKINCIMA: Oganj, alas, miloš, nora! Danas ćete videti šta ima naša vojska

DANAS JE DAN POBEDE: Srbija danas slavi svoju slobodu i trijumf nad fašizmom!

DAČIĆ ČESTITAO DAN POBEDE: Moramo ujedinjeni da branimo SLOBODU i DEMOKRATIJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track