BG vrtići jeftiniji tek od februara?
Foto: Zorana Jevtić

Pravilnik na snazi od 1. januara

BG vrtići jeftiniji tek od februara?

Beograd -
Mame i tate će tako gradsku kasu „dopuniti“ sa više od pola miliona evra preplaćenih računa

BEOGRAD - Roditelji beogradskih mališana džaba su se radovali da će od januara plaćati vrtić manje. Pravilnik Ministarstva prosvete o određivanju ekonomske cene boravka u obdaništu primenjivaće se od 1. januara, saznajemo u ovom ministarstvu. To znači da će, u najboljem slučaju, manji računi stizati tek od februara pošto prvo treba da ih usvoji Skupština grada Beograda koja će zasedati 30. decembra.I dok se nadležni prepucavaju ko je kriv što nema pojeftinjenja, ceh plaćaju roditelji koji će i dalje umesto zakonom propisanih 20, plaćati čak 72,8 odsto od ekonomske cene vrtića! Postavlja se pitanje zašto gradske vlasti nisu obračunale novu ekonomsku cenu po postojećem pravilniku, kao što je to svojevremeno uradio Kragujevac?!

Očigledno da je potrebna samo dobra volja da se to učini, jer pravni osnov već postoji i nepotrebno je čekati donošenje novih kriterijuma za pravljenje novog cenovnika. Umesto toga, 17.000 roditelja će, do usaglašavanja pravnih akata, plaćati 9.705, a ne 5.700 dinara kako su nadležni i u gradu i u republici obećali.Mame i tate će tako gradsku kasu „dopuniti“ sa više od pola miliona evra preplaćenih računa! I za to nikoga nije briga, niti će ko biti kažnjen za nepoštovanje zakona koje traje od 2011. godine, a po nekim tumačenjima čak od 2009.

Besplatno za 5.200 porodica

Posle ukidanja popusta za korisnike stambenih kredita, podstanare i još neke kategorije, broj roditelja koji plaćaju punu cenu od 9.705 dinara povećao se za 17 puta, sa 1.083 na 17.000. Najmanja cena iznosi 594,61 dinar i nju plaća oko 30 roditelja, a plaćanja je oslobođeno 5.200 porodica.

Po zakonu samo 2.700 dinara

Važeća ekonomska cena, koja stoji na uplatnici iznosi 13.332 dinara pa bi po toj računici najveći iznos na računu trebalo da bude oko 2.700, a ne 9.705 dinara. Pojedini ogorčeni roditelji su već podneli tužbe, nadajući se da će putem suda moći da zatraže primenu zakona.(Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track