BORBA ZA PRAVO NA RAD: Ustavni sud ih ignoriše, "nelegalni" taksisti najavljuju proteste!

Još bez rešenja

BORBA ZA PRAVO NA RAD: Ustavni sud ih ignoriše, "nelegalni" taksisti najavljuju proteste!

Beograd -
Verovali smo u vladavinu prava, iako je veoma dugo čekamo, ali smo sad prinuđeni da organizujemo protestne skupove ispred zgrade Ustavnog suda (protest zakazan za 04.02.2015. u 12:00h), Vlade Srbije i Skupštine grada Beograda, navode predstavnici taksi prevoznika

BEOGRAD - Iako su gradski čelnici više puta u medijima naglašavali potrebu za rešenje problema taksi prevoza u gradu Beogradu, ključni problemi nisu rešeni. Zbog toga se ista grupa "nelegalnih" taksista, koji danima nastoje da dokažu da poseduju sve uslove za dobijanje dozvole za rad, obratIila javnosti apelom Ustavnom sudu RS.

- Obraćamo se javnosti povodom saznanja da Ustavni sud Republike Srbije nije uvrstio u plan rada, i pored nekoliko urgencija, peticije i Inicijative za izricanje privremene mere, našu Inicijativu za ocenu ustavnosti člana 8. tačka 8. Odluke o auto-taksi prevozu grada Beograda od 21.09.2011.godine.

Verovali smo u vladavinu prava, iako je veoma dugo čekamo, ali smo sad prinuđeni da organizujemo protestne skupove ispred zgrade Ustavnog suda (protest zakazan za 04.02.2015. u 12:00h), Vlade Srbije i Skupštine grada Beograda, sve dok Ustavni sud ne donese Odluku ili nam nadležni gradski sekretarijat ne izda beogradske taksi dozvole.

Podsećamo javnost da mi nismo “divljaci”, kako nas “neki” u medijima nazivaju, već ljudi, beograđani, koji ispunjavaju sve uslove, uključujući i položene ispite u organizaciji grada Beograda, za obavljanje taksi delatnosti propisane od strane Sekretarijata za saobraćaj grada Beograda. Namera nam je da najavljene protestne skupove održimo u skladu sa zakonom i civilizacijskim normama, bez blokade saobraćaja i remećenja javnog reda i mira.

I sam predsednik vlade Repulike Srbije Aleksandar Vučić je u nedavnoj izjavi za medije istakao, “da je uloga države i vlade da stvore uslove za rad i otvaranje što većeg broja malih i srednjih preduzeća. “

Nažalost, nadležni u skupštini grada ne samo što ne slede smernice predsednika vlade već osporavanjem prava na rad pod jednakim uslovima čine krivično delo iz člana 164. KZRS, kao i iz člana 208., imajući u vidu činjenicu da su upravo oni organizovali ispit, za koji je zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora. Da ne pominjemo i eventualne odštetne zahteve, koji će neminovno uslediti, za naknadu materijalne i nematerijalne štete, na teret budžeta grada Beograda.

Napominjemo, da su po istom pravnom pitanju isti akteri već “odmerili snage“ 2005.godine i Ustavni sud je 29.09.2005.godine doneo Odluku IU-53/2004. Skupština grada je posle navedene Odluke Ustavnog suda izvršila “kozmetičko-retoričke” promene, tada već i zvanično, neustavnog člana, odnosno ograničenje broja taksi vozača je zamenila ograničenjem broja taksi vozila i “prekrstila” ga u član 8. tačka 8., ali ta tačka opet proizvodi identično pravno dejstvo, ukida slobodu preduzetništva i pravo na rad pod jednakim uslovima, i može da posluži kao primer cinizma i izvrgavanja ruglu Odluke Ustavnog suda Repulike Srbije, navode predstavnici taksi prevoznika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja