Đaci vas mole, usporite pored škole
Foto: Parking Servis

Akcija u Rakovici

Đaci vas mole, usporite pored škole

Beograd -
Svim đacima prvacima ove škole su na edukativnom času predstavljene osnove ponašanja u saobraćaju i podeljeni fluorescentni prsluci, kako bi bili uočljiviji vozačima
1 / 6 Foto: Parking Servis

BEOGRAD – Osmi ciklus akcije „Đaci vas mole, usporite pored škole“ u drugom polugodištu je nastavljen u OŠ „France Prešern“ na opštini Rakovica.

Svim đacima prvacima ove škole su na edukativnom času predstavljene osnove ponašanja u saobraćaju i podeljeni fluorescentni prsluci, kako bi bili uočljiviji vozačima.

Andrija Čupković, direktor JKP „Parking servis“, rekao je da će u naredna dva dana biti završeni edukativni časovi u svim školama na opštini Rakovica. Više od 1000 prvaka družiće se sa saobraćajnim policajcem i glumcima, koji će im objasniti pravila ponašanja u saobraćaju i ukazati na značaj nošenja fluorescentnog prsluka, koji dobija svaki đak prvak u Beogradu.

„Ovo je još jedan način da decu edukujemo kroz igru. Bezbednost dece u saobraćaju je prioritet i zbog toga najmlađim učesnicima u saobraćaju, treba na pristupačan način da objasnimo kako da se bezbedno ponašaju na putu od kuće do škole. Zato je neprocenjiv doprinos akcije u kojoj oni već kao prvaci nauče da prelaze ulicu i poštuju saobraćajne znake. U planu je i akcija sa Auto-moto savezom Srbije u okviru koje ćemo raditi na edukaciji osnovaca do četvrtog razreda kao i njihovih roditelja,“ rekao je Čupković.

Predrag Đurđev, generalni sekretar Auto-moto saveza Srbije, apelovao je na sve vozače da budu posebno oprezni u blizini škola. „Kroz tu edukaciju osnovaca od prvog do četvrtog razreda ali i njihovih roditelja, planiramo da vratimo saobraćajnu kulturu na ulice. Naš zajednički cilj je unapređenje bezbednosti saobraćaja, kroz brojne preventivno-bezbednosne akcije, koje ćemo i u buduće pokretati s ovim gradskim preduzećem,“ rekao je Predsednik Opštine Rakovica Vladan Kocić kaže da je saradnja sa „Parking servisom“ doprinela povećanju bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

„Zahvalio bih svima koji učestvuju u ovoj akciji što brinu o našoj deci koja su prioritet opštine i njena budućnost. Rakovica će biti prva opština u kojoj će se realizovati nova akcija u saradnji sa „Parking servisom“ i Auto-moto savezom Srbije“, rekao je Kocić.Osnovne škole sa opštine Rakovica su „Parking servisu“ ukazale i na problem nedostatka lopti, pa je ovo preduzeće, kao društveno odgovorno, svim direktorima osnovnih škola na Rakovici uručilo komplete lopti za košarku, odbojku i fudbal.

Škole će tokom osmog ciklusa dobijati i CD sa edukativnim filmom „Parking servisa”, u kome je na zanimljiv način objašnjeno šta je to semafor, kako se ulica bezbedno prelazi, ko su učesnici u Novina ovogodišnje sezone biće i „đačko parking mesto“. U saradnji s gradom Beogradom „Parking servis“ će pokrenuti akciju obeležavanja po jednog parking mesta u okolini osnovnih škola koje se nalaze u zoniranim delovima grada. Sav prihod od parkiranja na mestima, koja će iscrtavati đaci, biće namenjen kupovini kompjutera ili drugih nastavnih sredstava, koja su neophodna školama, a vozači će biti informisani da parkiranjem na tom mestu pomažu obližnjoj školi.Od početka školske godine održane su edukativne predstave u 22 škole u opštinama Zemun i Vračar, gde je podeljeno oko 2.300 fluorescentnih prsluka, a posle opštine Rakovica, akcija će biti nastavljena u Barajevu i na Čukarici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track