DANAS SEDNICA SKUPŠTINE GRADA: Odbornici odlučuju o Slaviji, spomeniku Tesli i letnjim baštama
Foto: Marina Lopičić

Rasparava o više odluka

DANAS SEDNICA SKUPŠTINE GRADA: Odbornici odlučuju o Slaviji, spomeniku Tesli i letnjim baštama

Beograd -
Skupština grada će razmatrati i završni račun gradskog budžeta, program izgradnje objekata toplifikacije u 2015. godini, pitanje odvođenja i prečišćavanja atmosferskih i otpadnih voda i pitanja u vezi sa mrežom osnovnih škola u gradu

BEOGRAD - Skupština Beograda razmatraće danas više odluka, među kojima su plan detaljne regulacije Trga Slavija, smanjenje cene zakupa letnjih bašti i predlozi za podizanje spomenika Nikoli Tesli, biste Borislavu Pekiću i skulpture "Prijateljstvo".

Predsednik beogradskog parlamenta Nikola Nikodijević rekao je da bi Skupština grada trebalo da donese odluku po kojoj će cene zakupa letnjih bašti biti smanjene za 50 odsto.

"Cene zakupa su bile izuzetno visoke, imali smo problema sa naplatom i smatramo da treba da damo određenu vrstu olakšica ugostiteljima", naveo je Nikodijević i podvukao da će u narednom periodu svi koji imaju bašte morati i da plate njihov zakup.

Nikodijević se posebno osvrnuo na podizanje spomenika Tesli, ističući da je inicijativa potekla od Srpske pravoslavne crkve, te da se na čelu organizacionog odbora nalazi patrijarh srpski Irinej.

Podsećajući da se 2016. navršava 160 godina od rođenja Nikole Tesle, Nikodijević je naveo da je to značajan jubilej za Beograd koji će ga obeležiti na poseban način. Odbornici će razmatrati i inicijativu za podizanje biste piscu Borislavu Pekiću u dvorištu Treće beogradske gimnazije, a prema rečima Nikodijevića, nadležni smatraju da u srpskoj prestonici ima malo bisti i spomenika s obzirom na veliki broj znamenitih ličnosti, umetnika, pisaca, slikara, vajara koji se vezuju za njega.

Na dnevnom redu će, kako je dodao, biti i više urbanističkih planova koji će omogućiti dalji razvoj grada, a svakako je najvažniji onaj koji se tiče uređenja Trga Slavija, a koji ne predviđa podzmene prolaze. Pred odbornicima će se naći i predlozi planova detaljne regulacije dela Bloka 41a, naselja Altina 2 u Zemunu i kompleksa stanice za snabdevanje gorivom u Ulici Stevana Markovića u Zemunu.

Odbornici će razmatrati Predlog plana generalne regulacije za izgradnju objekata i vodova sistema daljinskog grejanja u Beogradu, kao i plan detaljne regulacije uz Ulicu stražarska kosa u Velikom Mokrom Lugu.

Skupština grada će razmatrati i završni račun gradskog budžeta, program izgradnje objekata toplifikacije u 2015. godini, pitanje odvođenja i prečišćavanja atmosferskih i otpadnih voda i pitanja u vezi sa mrežom osnovnih škola u gradu.

Na dnevnom redu je i Predlog zaključaka o davanju saglasnosti na inicijativu "Beogradskog vodovoda i kanalizacije" za realizaciju investicije nastavka izgradnje vodovoda na teritoriji opštine Lazarevac, mesta Vrbovno i Stepojevac.

Nikodijević je rekao i da će odbornici razmatrati promenu odluke o privatizaciji Studija B, koja se odnosi na usklađivanje sa izmenama Zakona o privatizaciji koji je predvideo da se procena vrednosti prilikom prodaje kapitala izvrši na dan 31. decembar 2014. godine, a ne 2013. kao što je to bilo u prethodnom zakonu.

"To je tehnička izmena koja omogućava Studiju B, odnosno nezavisnim kućama, da procene vrednost i da sa tom početnom vrednošću možemo da izađemo s oglasom i oglasavanjem prodaje beogradskog javnog servisa", objasnio je Nikodijević.

Po skraćenom postupku odlučivaće se o razrešenju i imenovanju direktora i v.d. direktora, kao i članova upravnih i nadzornih odbora u jednom broju preduzeća i ustanova, čiji je osnivac Grad. Nikodijević je rekao i da će oko 25. juna odbornici raspravljati o rebalansu gradskog budžeta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track