DR MACURA SAVETUJE: Izbegavajte sunce, uzimajte tečnost i jedite dosta voća i povrća
Foto: Marina Lopičić

Beograd čeka najtopliji dan

DR MACURA SAVETUJE: Izbegavajte sunce, uzimajte tečnost i jedite dosta voća i povrća

Beograd -
Posebno bi trebalo da se pričuvaju srčani bolesnici i osobe koje se preterano znoje, jer kada čovek gubi tečnost i minerale, mogu nastupiti srčane aritmije. Starije osobe i hronični bolesnici trebalo bi da obavljaju samo umerenu fizičku aktivnost i da u nabavku namirnica idu u prepodnevnom periodu savetovala je Macura

BEOGRAD - Izbegavanje direktnog izlaganja suncu, uzimanje tečnosti i nošenje adekvatne odeće, saveti su portparola Hitne pomoći Nade Macura građanima, povodom veoma toplog vremena koje se danas očekuje u Srbiji.

Macura je savetovala boravak u provetrenim i klimatizovanim prostorijama i u hladovini parka. Kada su visoke temperature vazduha, savetuje se i uzimanje niskokalorične i lagane hrane sa dosta voća i povrća u pet obroka dnevno. Posebno bi trebalo da se pričuvaju srčani bolesnici i osobe koje se preterano znoje, jer kada čovek gubi tečnost i minerale, mogu nastupiti srčane aritmije, savetovala je, takođe, ranije Macura.

Poželjno je, prema njenim rečima, da građani, ukoliko ne moraju, ne koriste vozila javnog gradskog prevoza u vreme, kada se, oni koji rade, vraćaju sa posla, a savetuje se i oprez u saobraćaju i na kupalištima.

Starije osobe, srčani i hronični bolesnici trebalo bi da obavljaju samo umerenu fizičku aktivnost i da u nabavku namirnica idu u prepodnevnom periodu do 10 sati, poručila je, takođe, ranije portparol Hitne pomoći.

U Srbiji će se danas, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, najviša dnevna temperatura kretati od 34 do 39 stepeni, dok se u Beogradu očekuje temperatura od oko 38 stepeni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track