EFIKASNIJE REŠENJE ZA MESTA U VRTIĆIMA Mali: Odlična saradnja Grada i privatnih obdaništa!

EFIKASNIJE REŠENJE ZA MESTA U VRTIĆIMA Mali: Odlična saradnja Grada i privatnih obdaništa!

Beograd -
Deca za koju nema mesta u predškolskim ustanovama čiji je osnivač grad, od 1. septembra mogu da se upišu u privatne vrtiće, u kojima ima oko 3.000 raspoloživih mesta

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali sastao se danas u Skupštini grada sa predstavnicima 58 verifikovanih privatnih predškolskih ustanova na teritoriji grada. Tema sastanka bila je primena Odluke o pravu na naknadu dela troškova boravka deteta u predškolskoj ustanovi čiji je osnivač drugo pravno ili fizičko lice.

Prema ovoj odluci deca za koju nema mesta u predškolskim ustanovama čiji je osnivač grad, od 1. septembra mogu da se upišu u privatne vrtiće, u kojima ima oko 3.000 raspoloživih mesta.- Pronašli smo efikasnije rešenje za problem nedostajućih mesta u vrtićima od toga da grad gradi nove vrtiće, budući da je to dug proces koji iziskuje velike troškove. Iskoristili smo privatnu inicijativu da upravo privatnici budu ti koji će otvarati vrtiće i širiti kapacitete kako bi se u što kraćem vremenskom periodu smanjile liste čekanja. Predstavnici privatnih vrtića su podržali ovu ideju i obećali da će otvoriti još veći broj mesta - istakao je Siniša Mali.

On je dodao da će upis dece trajati tokom čitave godine i da će na taj način novootvorena mesta biti odmah popunjavana.

Ono što nas očekuje u narednom periodu jeste da izađemo sa jasnim planom za projekat javno-privatnog partnerstva, rekao je gradonačelnik i istakao da je zadovoljan saradnjom koja je ostvarena između grada i privatnih vrtića, kao i da je to ideja koju je od samog početka podržavao.

- Ovo je pravi način da broj nedostajućih mesta u vrtićima rešimo u što kraćem vremenskom periodu. Zajedno radimo sa privatnicima, razmatramo njihove sugestije i to se pokazalo kao izuzetno dobro - rekao je on i dodao da će od sledeće nedelje krenuti u obilazak privatnih vrtića, kako bi se uverio da sve funkcioniše po planu.Na sastanku je bilo reči i o tehničkim detaljima prijema dokumentacije, a razjašnjena su i pitanja roditelja, kao i zaposlenih u predškolskim ustanovama.

- Privatni vrići će u ovom poslu imati našu punu podršku. Potrudićemo se da im maksimalno olakšamo posao i ubrzamo procedure. Šalter u Gradskoj upravi za prijem zahteva za ostvarivanje ovog prava biće otvoren od 1. do 14. septembra, a zahtevi će se primati po prioritetu. Ukoliko se ukaže potreba da šalter radi duže, mi ćemo produžiti radno vreme - rekao je Siniša Mali i podsetio da će od početka septembra Grad Beograd iznosom od najviše 22.160 dinara dotirati boravak dece u vrtićima čiji nije osnivač.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track