FORUM U LJUBLJANI: Folić predstavio razvojne projekte Beograda
Foto: Beoinfo

160 gostiju iz 15 zemalja

FORUM U LJUBLJANI: Folić predstavio razvojne projekte Beograda

Beograd -
Mi smo u Beogradu pokrenuli točak koji je bio u prethodnom periodu zaustavljen. Napravili smo direktne kontakte sa velikim investitorima i pomogli im da prevaziđu administrativne probleme i pokrenu projekte koji su dugo bili u fiokama, kaže gradski athitekta

BEOGRAD - Glavni gradski urbanista Milutin Folić predstavio je razvojne projekte Beograda na Međunarodnom forumu o budućnosti gradova koji se održava u Ljubljani.

U svom izlaganju Folić je istakao da je za gradove budućnosti ključno povezivanje i saradnja sa ostalim gradovima i uvođenje inovacija koje će gradove u regionu učiniti pametnijim i odgovornijim prema svojim građanima i resursima.

– Mi smo u Beogradu pokrenuli točak koji je bio u prethodnom periodu zaustavljen. Napravili smo direktne kontakte sa velikim investitorima i pomogli im da prevaziđu administrativne probleme i pokrenu projekte koji su dugo bili u fiokama. Kao rezultat imamo nekoliko velikih projekata koji su u toku i još nekoliko u najavi, što znači puniju gradsku kasu i novac za infrastrukturne projekte i sprovođenje projekta IME, koji ima za cilj uređenje grada, što je onda pokretač drugim investitorima da i oni doću i ulažu u Beograd i tako u krug – rekao je Folić.

On je naglasio da je Grad Beograd u Ljubljani od svih učesnika foruma dobio pohvale za početak izgradnje „Beograda na vodi”, koji je pre tačno godinu dana predstavljen ovde kao projekat, a pre dve nedelje je počela njegova izgradnja.

Ovogodišnjim eminentnim govornicima foruma, gradonačelnicima, predstavnicima gradova, kao i ostalim učesnicima planiranja i usmeravanja urbanog razvoja gradova obratio se premijer Slovenije Miro Cerar, koji je naglasio ključnu ulogu gradova za uspešan budući ekonomski razvoj zemlje.

– Gradovi su središta zapošljavanja, obrazovanja i kulture, centri kreativnosti i vodeća sila razvoja. Takođe su mesto gde je koncentrisana većina današnjih razvojnih, socijalnih i ekoloških izazova – istakao je premijer Cerar i dodao da „Forum Ljubljana” pruža odličnu priliku za nadogradnju postojećih znanja, ostvarenje saradnje i dijaloga između gradova i ostalih zainteresovanih strana.

Tokom ova dva dana, učesnici „Foruma Ljubljana” dobili su uvid u inovacije na području razvoja budućih pametnih gradova. Međunarodni predavači su oduševili publiku prezentacijama u kojima su predstavili ključne izazove i mogućnosti urbanog razvoja, kao i najbolje primere iz prakse. Projektu „Ankara Boulevard”, kao najboljem razvojnom projektu, dodeljena je nagrada „Foruma Ljubljana” 2015 godine.

Ovogodišnjem forumu je prisustvovalo 160 gostiju iz 15 zemalja. Između ostalih, događaju je prisustvovala i državna sekretarka Slovenije Tanja Bogataj.

Na okruglom stolu gradonačelnika učestvovali su i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, gradonačelnik Rijeke Veljko Obesrnel, kao i zamenica gradonačelika Tirane Brunilda Paskali.

„Forum Ljubljana” – Gradovi budućnosti pod nazivom „Budućnost gradova – pametni gradovi – snaga gradova i ljudi” održava se već petu godinu zaredom i u njegovoj suorganizaciji učestvuju Opština Ljubljana i GFS institut.

(Beoinfo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track