(FOTO) MALI OBIŠAO RADOVE: Rekonstrukcija Vuka Karadžića - prva faza pešačke zone
Foto: Tanjug - Sava Radovanović

Stvaranje "oaze za pešake"

(FOTO) MALI OBIŠAO RADOVE: Rekonstrukcija Vuka Karadžića - prva faza pešačke zone

Beograd -
Prvo smo krenuli od Vuka Karadžića, koja će se rekonstruisati sledećih 120 dana, i ovo će biti potpuno pešačka zona. Na tome nećemo stati, sledeći korak je Zmaj Jovina, projekat će biti gotov do kraja godine, a radovi krenuti sledeće godine, najavio je gradonačelnik
1 / 9 Foto: Tanjug - Sava Radovanović

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali obišao je danas početak radova na rekonstrukciji Ulice Vuka Karadžića, čime je počela prva faza pretvaranja centra grada u pešačku zonu.

Mali je novinarima rekao da je grad usvojio takozvani "IME" projekat, koji pored ostalog definiše i pretvaranje centra grada u pešačku zonu.

"Prvo smo krenuli od Vuka Karadžića, koja će se rekonstruisati sledećih 120 dana, i ovo će biti potpuno pešačka zona. Na tome nećemo stati, sledeći korak je Zmaj Jovina, projekat će biti gotov do kraja godine, a radovi krenuti sledeće godine", najavio je gradonačelnik.

Mali je dodao da će u okviru tog projekta biti zatvoren za saobraćaj gornji deo garaže na Obilićevom vencu, posle čega će ulaz u garažu biti moguć samo sa donje strane.

Prema njegovim rečima, preduslov za stvaranje "oaze za pešake" jeste i izgradnja podzemnih garaža, kao i izmeštanje terminusa sa Studentskog trga i Trga Republike.

Mali je precizirao da će uskoro biti otpočeta rekonstrukcija garaže na Obilićevom vencu, kako bi se dobilo dodatnih 220 mesta, a da je predviđena i izgradnja novih pet podzemnih garaža, među kojima je i nova podzemna garaža na Studentskom trgu.

"Važno je da do kraja godine imamo završene projekte za još pet podzemnih garaža koje će biti na pojedinim mestima pešačke zone - na Trgu Republike, Kosančićevom vencu, Ulici Tadeuša Kašćuškog, kako bi stvorili preduslove da zatvorimo ovaj deo grada za saobraćaj", kazao je gradonačelnik, dodajući da će ti projekti biti završeni u naredne tri do četiri godine.

Radove na svim tim projektima izvodiće gradska preduzeća, a biće finansirani iz gradskog budžeta, bez uzimanja novih kredita, rekao je Mali, dodajući da će rekonstrukcija Vuka Karadžića koštati oko 100 miliona dinara.

Izgradnja novih podzemnih garaža će, prema njegovim rečima, koštati desetine miliona evra i to će biti realizovano u okrivu privatno-javnih partnerstava. Početak radova na rekonstrukciji Vuka Karadžića su sa gradonačelnikom obišli i gradski menadžer Goran Vesić i glavni gradski urbanista Milutin Folić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track