FOTO) SVETLI KAO USRED DANA: Puštena u rad rasveta ispod Trga Republike
Foto: Beoinfo

Lepši izgled zgrada

FOTO) SVETLI KAO USRED DANA: Puštena u rad rasveta ispod Trga Republike

Beograd -
Osvetljeni su spomenik Vasi Čarapiću i čitav park, Dom vojske, ali je i pojačana rasveta na sve tri raskrsnice koje okružuju parkovsku površinu
1 / 4 Foto: Beoinfo

BEOGRAD - Gradski urbanista Milutin Folić i gradski sekretar za energetiku Marko Stojanović prisustvovali su sinoć puštanju u rad dekorativne i javne rasvete u parku ispod Trga republike.

Folić je podsetio da sam park, kao ni Dom vojske do sada nisu imali nikakvu rasvetu i da je ceo prostor noću odavao nepovoljan utisak.

– U okviru projekta osvetljeni su spomenik Vasi Čarapiću i čitav park, Dom vojske, ali je i pojačana rasveta na sve tri raskrsnice koje okružuju parkovsku površinu. Time smo na neki način zaokružili ceo ovaj prostor jer je do sada, posmatrano od Trga republike ka Francuskoj ulici, ostajao utisak „crne rupe”. Ova rasveta nije važna samo zbog estetike već i zbog bezbednosti javnih površina koje tako postaju mnogo funkcionalnije, jer postaju prostori koje je moguće posetiti u večernjim satima, a ne da se izbegavaju kao ovaj do sada – istakao je Milutin Folić.

On je istakao da je postavljanje dekorativne rasvete jedan od potprograma u okviru projekta „IME – Identitet – Mobilnost –Ekologija”, gde će se naglašavati pojedini javni prostori, omogućiti bolje i efikasnije korišćenje javnih površina i stimulisati Beograđani da manje koriste automobile.

– U narednih nekoliko meseci očekujemo da će se realizovati osvetljenje objekata Zadužbine Ilije M. Kolarca i Filološkog fakuleteta na Studentskom trgu, kao i delova Beogradske tvrđave i Kalemegdanskog parka. Takođe, postoje i projekti za Narodno pozorište i Narodni muzej. Neki od njih radiće se po fazama, ali je naša čvrsta namera da te prostore učinimo lepšim i funkcionalnijim – kazao je Milutin Folić.

Marko Stojanović, gradski sekretar za energetiku, istakao je da je na prostoru koji zahvata ovaj park postavljeno šest novih stubova javnog osvetljenja sa šest svetiljki, četiri stuba sa pet svetiljki na raskrsnicama koje okružuju park, šest reflektora koji obasjavaju fasadu Doma vojske, kao i da su dodate još četiri svetiljke na već postojeće stubove kako bi se dodatno osvetlili prilazi raskrsnicama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track