(FOTO) URUČENA POVELJA: Nikita Mihalkov počasni građanin Beograda
Foto: TANJUG - Zoran Žestić

Afirmisao srpsku prestonicu

(FOTO) URUČENA POVELJA: Nikita Mihalkov počasni građanin Beograda

Beograd -
Ovom poveljom ste stavili pečat na moje srce. Imam toliko unutrašnjih osećaja za srpstvo i nijedna nagrada ne može da zameni taj osećaj, kazao je Mihalkov nakon uručenja povelje
1 / 11 Foto: TANJUG - Zoran Žestić

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali uručio je danas ruskom reditelju Nikiti Mihalkovu Povelju počasnog građanina Beograda zbog, kako je rekao, njegovog doprinosa afirmaciji Beograda i širenju dobrog glasa o Srbiji u svetu.

"Beograd danas ovim svečanim činom ovekovečuje prijateljstvo sa Nikitom Mihalkovim.

Dodeljivanjem Povelje počasnog grdajanina mi stvaramo neraskidivu vezu sa ruskim rediteljem koji je doprineo afirmaciji Beograda u svetu kao i unapređenju saradnje Srbije i Rusije", kazao je Mali na svečanosti u Skupštini grada.

Prema njegovim rečima, Mihalkov je prvi umetnik kome je, od uspostavljanja nagrade 1954. godine, dodeljena Povelja počasnog građanina Beograda.

"Vi ste kroz svoje filmove osetili slovenski duh i njegovu paradoksalnost. Vrata Beograda, u kome od danas imate još jedan dom, uvek će biti otvorena za Vas jer Vi širite dobra glas o nama u svetu", rekao je gradonačelnik Beograda.

Mali je dodao da će odnosi Srbije i Rusije biti dodatno unapređeni potpisivanjem sporazuma o saradnji Beograda i Moskve u junu. Ruski reditelj Nikita Mihalkov istakao je da je prvi put postao počasni građanin nekog grada i da mu je ovom poveljom "Beograd stavio pečat na srce".

"Činilo mi se da je teško biti samo građanin a kamoli počasni. Ovom poveljom ste stavili pečat na moje srce. Imam toliko unutrašnjih osećaja za srpstvo i nijedna nagrada ne može da zameni taj osećaj", kazao je Mihalkov nakon uručenja povelje.

Ruski oskarovac je zahvalio vlastima i umetnicima Srbije što se "u teškim vremenima ne plaše da budu prijatelji Rusije".

"Uveren sam da rođaci moraju biti zajedno u teškim vremenima. Hvala vam što se ne plašite da budete prijatelji Rusije. Istina je sa nama", kazao je Mihalkov koji se nakon ceremonije upisao u knjigu utisaka dobitnika Povelje.

Svečanosti u Skupštini grada prisustvovali su ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić, ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević. Povelja Počasnog građanina prestonice Srbije dodeljuje se od 1954. godine u okviru obeležavanja Dana Beograda, a do danas je tu nagradu primilo 28 državnika i generala.

Na današnjoj svečanosti uručene su i Nagrade grada Beograda za 2014. godinu, za naročita dostignuća u 18 oblasti stvaralaštva. Među dobitnicima Nagrade, koja se dodeljuje po 12. put, nalaze se ministar zdravlja Zlatibor Lončar, Vladeta Jerotić, Zlata Bojović, Jelena Jovičić, Mladen Matičević, Tatjana Jelača.

Nagradu za herojsko delo dobili su Nemanja Milojković, Marko Đurković, Andrija Becin, Darko Bugarski i Slobodan Vilotić koji su učestvovali u spasavanju stanovnika Obrenovca tokom prošlogodišnjih poplava

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track