GRAD BEOGRAD: Za doček 2015. potrošeno 8,2 miliona dinara
Foto: Dragan Kadic

Najspektakularnija zabava u prestonici

GRAD BEOGRAD: Za doček 2015. potrošeno 8,2 miliona dinara

Beograd -
Gradski menadžer Goran Vesić rekao je na sednici Komisije za organizovanje dočeka 2015. godine i Pravoslavne Nove godine, na kojoj je usvojen Završni izveštaj, da je doček Nove 2015. godine bio najspekatukalarniji u Beogradu u poslednjih desetak godina

BEOGRAD - Grad Beograd je za organizovanje manifestacija povodom dočeka Nove 2015. godine potrošio ukupno 8,2 miliona dinara, od čega je 6,9 miliona dinara isplaćeno za honorare izvođača, saopšteno je danas iz gradske uprave.

Gradski menadžer Goran Vesić rekao je na sednici Komisije za organizovanje dočeka 2015. godine i Pravoslavne Nove godine, na kojoj je usvojen Završni izveštaj, da je doček Nove 2015. godine bio najspekatukalarniji u Beogradu u poslednjih desetak godina.

Na sednici je konstatovano da je tradicionalna manifestacija, koja se održavala od 14. decembra 2014. do 15. januara ove godine, bila veoma uspešna, uprkos vrlo hladnom vremenu.

Prema Vesićevim rečima, Beograd je u decembru imao sjajnu zaradu od turizma koja se meri desetinama miliona evra, a taj novac otišao je u hotele, restorane, prodavnice, kao i državi kroz PDV i boravišnu taksu.

Prema podacima Zavoda za statistiku i informatiku za decembar, Beograd je posetilo više od 60.000 turista, bez privatnog smeštaja koji se ne evidentira, naveo je Vesić, i dodao da su nezvanične procene da bi broj turista u tom slučaju bio veći i za 50 odsto od zvaničnog.

"Trebalo bi istaći i podatak Narodne banke i menjačnica da turista u proseku dnevno potroši oko 400 evra, kao i da turisti u Beogradu ostaju više dana, u proseku dva ili tri", rekao je Vesić i zahvalio kompanijama koje su pomogle donacijama organizaciju dočeka.

Ističući da je doček Nove godine jedan od najvažnijih događaja, Vesić je naglasio da je dogovoreno da odmah počnu pripreme za doček Nove 2016. koji bi trebalo da bude najatraktivniji u regionu.

"Za ovogodišnji doček biće urađene kućice za prodaju robe kakve su ove godine bile na Trgu otvorenog srca za čitavu Knez Mihajlovu ulicu, tako da će naša glavna ulica tokom praznika podsećati na sve moderne prestonice", naveo je Vesić.

On je dodao da se od sledeće godine, kao deo novogodišnjeg programa, vraća otvoreno klizalište na Trgu Nikole Pašića.

"Nadamo se da će Beograd ove godine nekoliko meseci pre dočeka objaviti imena izvođača i da će to uticati na veću posetu turista za naredni doček", rekao je Vesić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track