Kineski premijer Li postao počasni građanin Beograda
Foto: Tanjug

Svečanost u Skupštini grada

Kineski premijer Li postao počasni građanin Beograda

Beograd -
Beograd je vekovima spona istoka i zapada, a danas je most na kojem se oni susreću. Poveljom potvrđujemo dugu tradiciju dobrih odnosa dve zemlje i dva naroda, istakao je gradonačelnik Beograda
1 / 2 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Premijeru Kine Li Kećijangu danas je uručena Povelja počasnog građanina Beograda, čime je on i zvanično postao treći najviši kineski zvaničnik koji je dobio tu titulu. Kineskom premijeru povelju su na svečanosti u Skupštini grada, kojoj su prisustvovali premijer Aleksandar Vučić i predstavnici republičke i gradske vlasti, uručili gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsednik beogradskog parlamenta Nikola Nikodijević.

Mali je rekao da je ovo poseban trenutak za grad Beograd i Srbiju, koji će ući u našu istoriju.

„Beograd je vekovima spona istoka i zapada, a danas je most na kojem se oni susreću. Poveljom potvrđujemo dugu tradiciju dobrih odnosa dve zemlje i dva naroda“, rekao je Mali.

On je podsetio da Beograd i Peking imaju sporazum o saradnji iz 1980. godine i najavio da će sledeće godine, povodom jubileja tog dokumenta, na poziv svog kolege posetiti Peking. Mali je zahvalio kineskom premijeru što je ove godine Beograd bio domaćin Samita Kine i 16 zemalja CEE i istakao da su Srbija i glavni grad odlučni da iskoriste šanse koje su pred nama.

Po dolasku u Skupštinu grada, Li se upisao u spomen knjigu grada Beograda, koja datira iz pedesetih godina prošlog veka, a gradonačelnik Mali mu je pokazao stranice u koje su se upisivali njegovi sunarodnici prilikom poseta Beogradu. Ceremoniji je prisustvovao i savetnik predsednika Republike Oliver Antić. Do sada je dodeljeno 26 Povelja počasnog građanina Beograda, a kineski premijer je 27. ličnost kojoj je titula dodeljena.

Skupština grada je 28. novembra proglasila premijera Kine za počasnog građanina srpske prestonice, a podršku tom predlogu dale su sve odborničke grupe. U odluci da premijer Kine bude proglašen za počasnog građanina Beograda se, između ostalog, navodi da je on dao doprinos unapređenju sveukupne saradnje između institucija Kine i Srbije.

Zvanje Počasni građanin Beograda uvedeno je 19. jula 1954. godine. Ono se dodeljivalo sve do 1985. godine, visokim stranim državnicima, koji su bili u poseti Jugoslaviji, a ponovo je uvedeno 2006. godine.Li je treći kineski zvaničnik koji je dobio titulu počastnog građanina Beograda, a ranije su je dobili i bivši premijer Kine Hua Guofeng i nekadašnji predsednik Kine Li Sjennjen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track