Konstituisan Savet za prava deteta Grada Beograda
Foto: Marina Lopicic

Briga o najmlađima

Konstituisan Savet za prava deteta Grada Beograda

Beograd -
Deca su naše najveće bogatstvo. Više od trećine dece iz Srbije živi u Beogradu i želimo da čujemo njihov glas i šta imaju da kažu i da omogućimo da se njihova prava na teritoriji grada i ostvaruju. Krajnje je vreme da se Grad ovom oblašću bavi na odgovorajući i pravi način, istakao je gradonačelnik Beograda

BEOGRAD - Savet za prava deteta Grada Beograda konstituisan je danas, a gradonačelnik Siniša Mali istakao je značaj toga da se glas dece čuje i da se omogući da se njihova prava na teritoriji grada i ostvaruju. Mali je nakon konstitutivne sednice Saveta, rekao novinarima da je jedan od prioriteta Grada briga o deci i najmlađima, te da je po prvi put u istoriji grada formiran Savet koji će se baviti pravima dece.

"Deca su naše najveće bogatstvo. Više od trećine dece iz Srbije živi u Beogradu i želimo da čujemo njihov glas i šta imaju da kažu i da omogućimo da se njihova prava na teritoriji grada i ostvaruju. Krajnje je vreme da se Grad ovom oblašću bavi na odgovorajući i pravi način", rekao je Mali.

Kako je istakao, popis iz 2011. godine pokazuje da na teritoriji Beograda živi oko 320.000 dece, a gradska vlast je uradila mnogo da se njihova prava i situacija, naročito dece sa posebnim potrebama, i poprave. On je u tom kontekstu naveo uvođenje ličnih pratilaca za decu sa smetnjama u razvoju, s obzirom da je Grad izdvojio sredstva da finasnira 44 lična pratioca.

Mali je dodao i da su obezbeđena dodatna finansijska sredstva za još 130 pratilaca, a u narednih nekoliko meseci, svako dete ometeno u razvoju, čiji su roditelji izrazili potrebu za ličnim pratiocem, će to i dobiti. Gradonačelnik je podsetio i da deca koja koriste usluge dnevnog boravka imaju besplatan prevoz do i od kuće, kao i da Grad finansira prihvatilište za decu koja su zlostavljana ili zapostavljena.

Prema njegovim rečima, jedan od loših slučajeva koji su se desili sa maloletnicima, jedan je od razloga zašto je formiran Savet.

"Moramo da budemo proaktivni kako bi izbegli situacije koje se dešavaju. Nećemo nikada izbeći neke ekscese, ali veća prevencija će nam dati mogućnost da o toj deci stvarno i brinemo, kako se takve stvari ne bi dešavale", rekao je Mali.Sednici su prisustvovali članovi više gradskih sekretarijata, kao i predstavnici nevladinih organizacija i direktor UNICEF-a za Srbiju Mišel Sen Lo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track