MALI: Ako se već švercujete i uhvate vas, dajte barem ličnu kartu na uvid
Foto: Beta

O peticiji za ukidanje Komunalne policije

MALI: Ako se već švercujete i uhvate vas, dajte barem ličnu kartu na uvid

Beograd -
U narednih desetak dana Izmene zakona o komunalnoj policiji mogle da se nađu pred vladom. Taj zakon podrazumeva zapošljavanje dodatnog broja komunalnih policajaca na teritoriji grada, odnosno minimum 800 novih komunalnih policajaca

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je, povodom peticije za ukidanje Komunalne policije, da nije rešenje u njenom ukidanju, već u poboljšanju njenog rada.

On je u izjavi u Skupštini grada, najavio i da bi u narednih desetak dana Izmene zakona o komunalnoj policiji mogle da se nađu pred Vladom. Taj zakon, kako je rekao, podrazumeva zapošljavanje dodatnog broja komunalnih policajaca na teritoriji grada, odnosno minimum 800 novih komunalnih policajaca.

“Mislim da će to u potpunosti promeniti i sliku grada i sliku Komunalne policije. Sa dodatnim brojem policajaca imaćemo komunalne policajce koji će biti rasterećeniji na neki način, jer grad od dva miliona ljudi trenutno opslužuje oko 300 komunalnih policajaca, što je nedovoljan broj“, podvukao je gradonačelnik.

Mali je apelovao na građane da poštuju Komunalnu policiju i policajce generalno, dodajući da se incident sa privođenjem putnice u gradskom prevozu ne bi desio da je platila kartu za prevoz i dala ličnu kartu na uvid.

“Apelujem na sve građane da poštujemo zakon. Mislim da je to tekovina svih modernih društava - ako se već švercujete i ukoliko vas pripadnik Komunalne policije uhvati, ako ništa bar dajte ličnu kartu na uvid“, rekao je Mali.

On je dodao da putnica nije privedena što nije imala kartu za prevoz, već što nije dala lične dokumente na uvid, a Komunalna policija, po zakonu, ima obavezu da takvu osobu odvede do najbliže stanice kako bi se utvrdio identitet. “Da li je to izgledalo lepo? Nije. Da li je to pravi način na koji Komunalna policija treba da radi? Ne treba i to sam rekao jasno. Ovo je zajednička stvar, nisu ni sami komunalni policajci krivi, nisu ni sami građani krivi“, rekao je Mali.

Gradonačelnik je naveo da je u sredu i četvrtak imao razgovore sa predstavnicima Komunalne policije, kao i da izveštaj komunalnih policajaca koji su učestvovali u incidentu sa privođenjem putnice jasno govori "da su radili shodno ovlašćenjima”.

Prema njegovim rečima, incidenti koji su se desili sa Komunalnom policijom su slika koja ne predstavlja pravo lice Grada Beograda, koji je gostuljub grad svih Beograđana. Nadležni, kako je dodao, rade na tome da uvedu komunalni red na teritoriji grada Beograda, a komunalna policija ima ulogu u tome.

“Očekujem da građani daju svoj doprinos i da se karta u gradskom prevozu plaća kao što se plaća u svim drugim gradovima na svetu i da kada vam priđe uniformisana osoba i traži lična dokumenta na uvid ta dokumente i date“, zaključio je Mali.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track