MALI: Uskoro bez liste čekanja za upis u vrtiće

Otvoren vrtić u Altini

MALI: Uskoro bez liste čekanja za upis u vrtiće

Beograd -
Ne samo što će se graditi nova obdaništa već se tako stvoriti i nova radna mesta, rekao je gradonačelnik Beograda

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali posetio je danas novi vrtić „Trešnjober” u naselju Altina, jedan od 58 verifikovanih privatnih objekata u kome će boraviti i deca koja nisu mogla da se upišu u državne vrtiće, a čiji će se deo troškova nadoknađivati iz budžeta grada. U privatnim vrtićima trenutno ima oko 3.000 slobodnih mesta.

"Godinama unazad grad ima pogrešan pristup kad je reč o vrtićima, grade se novi objekti, što predstavlja velike troškove, a sa druge strane se ne rešava problem nedostajućih mesta za mališane. Zato smo promenili politiku i uključili privatne vrtiće u sistem dečje zaštite. Tako će od sutra Grad Beograd subvencionisati sve mališane, kako one koji idu u gradske tako i one koji idu u privatne vrtiće", rekao je Mali i dodao da se na ovaj način otvaraju i nova radna mesta za vaspitače.

"Time i zapošljavamo mlade vaspitače. Grad Beograd će i dalje graditi vrtiće, a saradnja sa privatnicima nam ubrzava rešenje problema. Do kraja godine ćemo završiti vrtić u zgradi Elektronske industrije Niš u Zemunu, a otvorićemo i objekat u Denkovoj bašti, pa će do kraja godine ukupno oko 600 mališana dobiti mesto u gradskim vrtićima. U privatnim vrtićima ima oko 3.000 slobodnih mesta čime ćemo prepoloviti listu čekanja, dok će upis trajati tokom cele godine. Najkasnije ćemo do kraja mandata ove gradske vlasti imati u potpunosti rešen problem mesta koja nedostaju", rekao je gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, do kraja godine grad će izaći sa planom kako da 17 lokacija koje su predviđene za vrtiće, a koje grad treba da gradi, ponudi privatnicima kroz model javno-privatnog partnerstva.

"Grad će sa njima sklopiti ugovore na 10, 15 ili 20 godina i na taj način oni će imati sigurnost u plaćanju, a s druge strane, grad neće morati sam da gradi vrtiće, nego će se baviti drugim stvarima kao što je prevoz i druge oblasti koje su važne za funkcionisanje grada. Grad u potpunosti stoji iza svog programa, obezbedili smo ono što smo obećali. Pozivam sve roditelje koji su odbijeni za gradski vrtić da idu u privatne jer su oni verifikovani", rekao je Siniša Mali i poželeo mališanima u ovom vrtiću da slušaju roditelje i vaspitače i da im boravak u njemu bude dobra priprema za školu.

Prema rečima Ljiljane Proković, direktorke Predškolske ustanove „Trešnjober”, danas je otvoren i njihov vrtić na Zvezdari u Ulici braće Ribnikar 16. U ova dva objekta ima 400 mesta za jaslene i vrtićke grupe dece.

Današnjem događaju prisustvovali su pomoćnica gradonačelnika Irena Vujović i sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu Snežana Đurić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track