MALI I VERBIĆ O CENI VRTIĆA: BG daje i zemlju za privatna obdaništa
Foto: Zorana Jevtić

Potrebno izmeniti pravilnik

MALI I VERBIĆ O CENI VRTIĆA: BG daje i zemlju za privatna obdaništa

Beograd -
Tačnu cenu znaćemo nakon što ministar utvrdi kriterijume i metodologiju za utvrđivanje ekonomske cene na osnovu našeg predloga pravilnika. Kada se tačno odredi način na koji će biti formirana cena, na meni je da donesem odluku o jedinstvenoj ekonomskoj ceni vrtića, rekao je gradonačelnik

BEOGRAD - Gradski Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu u narednim danima pokrenuće zvaničnu inicijativu za promenu Pravilnika za utvrđivanje cena usluga u vrtićima.

Time će se utvrditi merila za formiranje ekonomske cene, izjavio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali."Tačnu cenu znaćemo nakon što ministar utvrdi kriterijume i metodologiju za utvrđivanje ekonomske cene na osnovu našeg predloga pravilnika. Kada se tačno odredi način na koji će biti formirana cena, na meni je da donesem odluku o jedinstvenoj ekonomskoj ceni vrtića", rekao je Mali nakon sastanka sa ministrom prosvete Srđanom Verbićem.

Kako je saopšteno iz gradske uprave, gradonačelnik i Verbić su se saglasili da je potrebno izmeniti pravilnik iz 1993. godine, a gradonačelnik je istakao da će grad učestvovati u njegovoj izradi, uzimajući u obzir zakonske i realne promene koje su nastale u poslednjih 20 godina.

Mali je dodao i da će Grad izmeniti Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja prava na regresiranje troškova boravka dece u predškolskim ustanovama i prilagoditi ga novom cenovniku.

Prema Verbićevim rečima, važno je da se utvrdi jasna metodologija određivanja cene vrtića i da je sve lokalne samouprave primene na isti način. "Ministarstvo prosvete će kroz partnerski odnos sa opštinama pomoći da se pitanje cene vrtića reši u skladu sa zakonom koji propisuje da roditelji plaćaju najviše 20 odsto ekonomske cene vrtića", rekao je Verbić.

Takođe, je razgovorano o eventualnoj izmeni važećih zakonskih propisa čime bi se omogućio veći obuhvat dece u predškolskim ustanovama, tako što bi korisnici privatnih vrtića imali isti tretman što se regresiranja boravka tiče kao i korisnici u državnim ustanovama.

"Treba da se stvori zakonska podloga koja će omogućiti javno-privatno parterstvo, što bi značilo da se fizičkim licima koja žele da se bave delatnošću u predškolskim ustanovama omogući izgradnja vrtića na gradskom zemljištu. Time bi se znatno smanjio pritisak na državne predškolske ustanove", rekao je Mali.

Sastanku su, pored gradonačelnika, prisustvovali i gradski menadžer Goran Vesić i sekretarka za obrazovanje i dečiju zaštitu Snežana Đurić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track