MALI O SAMITU GRADONAČELNIKA: Vratićemo Beograd na mesto ekonomskog i političkog lidera regiona

Promocija srpske prestonice

MALI O SAMITU GRADONAČELNIKA: Vratićemo Beograd na mesto ekonomskog i političkog lidera regiona

Beograd -
Učesnici su Varšava, Budimpešta, Beč, Ljubljana, Zagreb, Atina, Sofija, Bukurešt, Skoplje i drugi gradovi regiona. Mi ćemo da predstavimo i naše projekte kao što je Beograd na vod, infrastrukturne projekte koji se odnose na novu autobusku i železničku stanicu, rekao je gradonačelnik Mali

BEOGRAD - Ove nedelje Beograd je domaćin Samita trinaest gradonačelnika i zamenika gradonačelnika iz zemalja Centralne i Istočne Evrope, što je sjajna prilika da promovišemo naš grad i naše projekte, ali i doprinesemo jačanju regionalne saradnje, rekao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

On je najavio da će u Beograd doći predstavnici Evropskog parlamenta i Evropske komisije i da će samitu prisustvovati oko 250 učesnika međunarodnih organizacija, diplomatskog kora i predstavnika privrede, kako bi razgovarali o razvoju velikih infrastrukturnih projekata i unapređenju kvaliteta života u glavnim gradovima

– Mi smo prošle godine bili domaćini samita 16 predsednika vlada Centralne i Istočne Evrope, a gost nam je bio i kineski premijer. Organizacijom ovako velikih događaja potvrđujemo imidž lidera ekonomskog i političkog centra ovog dela Evrope. Samit prestonica će biti prilika da razgovaramo o nizu tema koje se odnose na razvoj gradova, a svaki od tih gradova će predstaviti svoje specifične projekte, probleme, izazove... Beograd može da dobije korisne informacije i primeni određena iskustva, kako ne bismo ponavljali tuđe greške – rekao je Siniša Mali.

Prema njegovim rečima, od Skoplja Beograd može da nauči kako da poboljša rad Gradske uprave, od Budimpešte kako uraditi rekonstrukciju zapuštenih delova grada, iz Beča će biti značajna iskustva kako su napravili novu železničku stanicu i slično.

–Učesnici su Varšava, Budimpešta, Beč, Ljubljana, Zagreb, Atina, Sofija, Bukurešt, Skoplje i drugi gradovi regiona, i ovo je prvi put da se organizuje ovakav samit u saradnji sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED). Mi ćemo da predstavimo i naše projekte kao što je „Beograd na vodi”, infrastrukturne projekte koji se odnose na novu autobusku i železničku stanicu. Želimo mnogo da radimo i na projektima koji se odnose na povećanje energetske efikasnosti, ali i na poboljšanju usluga koje nudi Gradska uprava, kako bismo poboljšali kvalitet života građana. To je sve ono što su drugi gradovi već uradili, a što možemo da naučimo od njih – kaže gradonačelnik.

On naglašava da je važno da saradnja gradova bude što jača i da se komunicira što više, a ovo je sjajna prilika za to i po prvi put tako nešto se radi u Beogradu.

– Nadam se da će ovakva vrsta okupljanja postati tradicija i da će ovaj samit postati stalna manifestacija koja će se odvijati i u drugim prestonicama Evrope. Na marginama samita biće održani i sastanci sa delegacijama gradova, koje čine članovi gradskih veća, javnih, komunalnih i privatnih preduzeća. To će biti prilika da razgovaramo i o mogućim partnerstvima i realizaciji projekata vezanih za parking servis, elektrane.. U prethodnom periodu grad je bio izolovan i nije se bavio realizacijom tog potencijala koji Beograd ima kao centar regiona.

Sada se polako vraćamo na to mesto, jačamo imidž Beograda, međunarodnu saradnju, a ujedno pokušavamo nešto da naučimo i predstavimo vlastite projekte – rekao je Siniša Mali i dodao da će skup u „Sava centru” otvoriti predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić.

( Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track