MALI: Stvaramo uslove da se kolektivni centar u Krnjači zatvori!
Foto: Beta

Rešavanje izbegličkog probelma

MALI: Stvaramo uslove da se kolektivni centar u Krnjači zatvori!

Beograd -
Gradonačelnik Beograda Siniša Malipotpisao je ugovor sa UNHCR za izgradnju 45 stanova u Kamendinu u Zemun Polju za raseljene porodice iz kolektivnog centra u Krnjači čime će taj centar posle više od 20 godina biti zatvoren

BEOGRAD - U Skupštini grada Beograda danas je potpisan ugovor kojim se omogućuje izgradnja 45 stanova u Kamendinu u Zemun Polju za raseljene porodice iz kolektivnog centra u Krnjači, a čime će biti stvoreni uslovi da se taj centar i zatvori.

Ugovor su potpisali gradonačelnik Beograda Siniša Mali, zamenica komesara za izbeglice Svetlana Velimirović, šef predstavništva UNHCR u Beogradu Eduardo Arboleda i v.d. direktora Gradskog centra za socijalni rad Vladimir Ilić.

Mali je, posle potpisivanja ugovora, rekao da se njime omogućava izgradnja 45 stanova za najugroženije porodice iz kolektivnog centra u Krnjači, a grad je obezbedio zemljište i potrebnu infrastrukturu.

"Sa ovih 45 porodica, kada se završe stanovi do kraja 2015., stvoriće se uslovi da se kolektivni centar u Krnjači zatvori i ovo je istorijski trenutak za grad, jer kolektivni centri postoje više od 20 godina", rekao je Mali.

Ističući da će tim izbeglim licima biti omogućeno da imaju pravi smeštaj kakav zaslužuju Mali je podsetio da se u Velikom Mokrom Lugu gradi još jedan objekat gde će do proleća smeštaj naći još 20 porodica."Uspeli smo da u kratkom roku, za malo više od godinu i po dana, rešimo problem preostalih porodica koje žive u kolektivnom centru u Krnjači", rekao je gradonačelnik.

On je zahvalio UNHCR i Evropskoj komisiji koja je obezbedila novac da se objekat završi.Mali je zaključio da je izgradnja stanova pravi način rešavanja socijalnih problema u gradu jer su, kako je rekao, oni godinama unazad stavljani po strani.

Velimirović je takođe istakao da se izgradnjom stanova stvaraju uslovi da se i poslednji zvanični kolektivni centar u Beogradu zatvori i da ljudi koji su u njemu smešteni pre 22 godine konačno dobiju trajno stambeno rešenje.

Grad Beograd i Komesarijat, naglasila je Velimirović, neće prestati da rešavaju probleme izbeglica i drugih interno raseljenih lica, već će nastaviti da im pomažu.Arboleda je rekao da UNHCR duboko ceni napore za rešavanje problema izbeglih i raseljenih lica, i iskoristio priliku da zahvali gradu Beogradu i Komesarijatu na dugoj saradnji u vezi sa navedenim problemima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track