MALI U LAZAREVCU: Do polovine novembra završetak sanacije svih bedema
Foto: Beoinfo

Kolubarski sliv

MALI U LAZAREVCU: Do polovine novembra završetak sanacije svih bedema

Beograd -
Gradonačelnik je poručio da će time biti obezbeđeno da se svih 60.000 građana Lazarevca oseća bezbedno i sigurno

LAZAREVAC - Završetkom radova na sanaciji bedema na reci Peštan u Lazarevcu, do polovine novembra, biće sanirani svi bedemi kolubarskog sliva u opštini Lazarelac, izjavio je danas gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Mali, koji je sa britanskim ambasadorom Denisom Kifom obišao radove na sanaciji nedema na Peštanu, rekao je da su Lazarevac i Obrenovac bile opštine koje su najteže pogođene prošlogodišnjim poplavama i da je proteklih dana urađeno mnogo na sanaciji stambenih objekta, putne infrastrukture i bedema.

Po njegovim rečima sanirani su bedemi na Kolubari, Lukavici i Turiji, a danas su počeli radovi na obnovi bedema na reci Peštan.

Rok za završetak radova je polovina novembra, čime ćemo završiti sanaciju svih bedema i nasipa na sve četiri reke u opštini, a bilo je ih ukupno 24, rekao je on novinarima.

Gradonačelnik je poručio da će time biti obezbeđeno da se svih 60.000 građana Lazarevca oseća bezbedno i sigurno.

Kif je naveo da je britanska vlada dala 1,3 miliona evra za taj projekat čiji je cilj da zaštiti opštinu, ali i Rudarski basen Kolubara od velikih poplava. On je naveo i da je u poplavama oštećeno 1.300 metara nasipa i da je vodeni talas ostavio katastrofalne posledice u opštini i samom basenu gde se proizvede 75 odsto ukupnih količina uglja u Srbiji.

Kif je rekao i da će se u okviru projekta obnoviti ukupno 24 nasipa "što će činiti prsten koji će biti deo nacionalne mreže za zaštitu od poplava".

Direktor Kancelarija za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević je podsetio da su radovi na sanaciji nasipa počeli pre tri meseca, kada su na terenu "bile razvaline nekadašnje obnove od poplava".

"Sada je to jedna potpuno druga priča - ovaj projekat doprineće unapređenju bezbednosti u Lazarevcu", rekao je on dodavši da se tu radi o jačanju zaštite od poplava.

Blagojević je naveo i da su za prethodih godinu dana izvedeni radovi na više od 100 lokacija u cilju jačanja odbrane od poplava u vrednosti od preko dve milijarde dinara. Prema njegovim rečima, izgrađeno je i 19 brana za odbranu od bujičnih poplava, a radi se na još pet.

"Samo u ovoj godini biće urađeno više nego u prethodnih 20... Srbija je danas bezbednija nego prethodne godine, ali to još uvek nije dovoljno", rekao je Blagojević.

On je napomenuo da se Srbija mora na objedinjeni način suprotstaviti elementarnim nepogodama i da će taj način upravljanja biti predmet novog Zakona o upravljanju rizikom od elementarnih nepogoda.

On je izrazio nadu i da će se taj novi zakon naći u parlamentu tokom jesenjeg redovnog zasedanja.

Projekat "Podrška Srbiji u obnovi od poplava finansira vlada Velike Britanije sa 1,3 miliona evra, dok je Kancelarija Vlade Srbije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima dala 320.000 evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track