MALI U LISABONU: Portugalci zainteresovani za ulaganja u Beograd
Foto: Beoinfo

Ekonomska saradnja dve prestonice

MALI U LISABONU: Portugalci zainteresovani za ulaganja u Beograd

Beograd -
Lisabon je u poslednjih 20 godina promenio izgled centra grada, pretvarajući ga u pešačku zonu, što mi planiramo da uradimo u Beogradu. Takođe, 1998. su preuredili jedan zapušteni deo grada, slično našoj ideji za projekat Beograd na vodi, rekao je Mali

LISABON - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali tokom prvog dana posete Portugaliji, sastao se sa gradonačelnikom Lisabona Antonijom Koštom.

Tema razgovora bila je ekonomska saradnja dva glavna grada, ali i saradnja u oblasti arhitekture i urbanog uređenja grada.

„Lisabon je u poslednjih 20 godina promenio izgled centra grada, pretvarajući ga u pešačku zonu, što mi planiramo da uradimo u Beogradu. Takođe, 1998. godine su kao organizatori međunarodnog sajma EXPO 98, za potrebe ove manifestacije preuredili jedan zapušteni deo grada, slično našoj ideji za projekat „Beograd na vodi” – rekao je Mali.

Na sastanku je bilo reči i o zajedničkim nastupima dva grada na konkursima za projekte koje finansira EU, kao što je projekat Civitas u okviru programa HORIZON 2020, a koji se odnosi na oblast unapređenja efikasnosti gradskog saobraćaja i njegovih negativnih uticaja na životnu okolinu.

Ovom prilikom gradonačelnik je razgovarao i sa državnim sekretarom za saobraćaj Serđom Silvom Monteirom o koncesiji lisabonskog aerodroma, koja je primer odličnog funkcionisanja.

Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

„Njihova iskustva u ovoj oblasti, prednosti i nedostaci koncesije, način na koji su izabrali partnera i pogodnosti koje je to partnerstrvo donelo Lisabonu i Portugaliji, su od ključne važnosti za nas, kako bi ovaj model primenili i za Aerodrom Nikola Tesla” - istakao je gradonačelnik Beograda.

On je dodao da je ova razmena iskustava sa Lisabonom od velike važnosti kako bi naučili što više o ovom modelu partnerstva i kako bi koncesiju aerodroma uradili na najbolji način i dodao da u narednom periodu Vlada Republike Srbije treba da izabere savetnika koji će joj pomoći u ovom postupku.

S obzirom na to da ove godine portugalska vlada planira privatizaciju njihovog nacionalnog avio-prevoznika, gradonačelnik je preneo iskustvo sa Er Srbijom i Etihadom u privatizaciji JAT-a.

Tokom posete Portugalskoj organizaciji za promociju ekonomskih odnosa sa inostranstvom (AICEP) Mali je predstavnicima preko 20 portugalskih kompanija prezentovao projekat „Beograd na vodi”, kao i ostale projekte koje grad Beograd planira u budućnosti.

„Naš cilj je da zainteresujemo što veći broj portugalskih kompanija i potencijalnih investitora za nova ulaganja u Srbiju i Beograd. Portugalski privrednici pokazali su veliku zainteresovanost za izgradnju postrojenja za upravljanje otpadom, izgradnju metroa, koncesiju u oblasti beogradskog vodovoda i kanalizacije i energetske efikasnosti, a mnogi od njih izrazili su želju da posete Beograd kako bi se detaljnije upoznali sa ovim projektima” – zaključio je Siniša Mali.

Gradonačelnik Beograda nastavlja posetu Lisabonu, koja je potvrđena prilikom boravka ministra spoljnih poslova Portugalije Ruija Mašetea u Beogradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track