MALI: U septembru kamen-temeljac za prvi objekat Beograda na vodi
Foto: Nemanja Pančić

Pokreće se građevinska industrija

MALI: U septembru kamen-temeljac za prvi objekat Beograda na vodi

Beograd -
Radovi na prvom objektu počeće 28, 29. i 30. septembra

BEOGRAD - Grad Beograd je pokrenuo veliki broj građevinskih projekata, a vrhunac će biti u poslednjoj nedelji septembra kada će biti postavljen kamen temeljac za prvi objekat u okviru "Beograda na vodi", koji će pokrenuti građevinsku industriju Srbije, izjavio je danas gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

"Ta lokacija je potpuno čista, 230 objekata smo očistili u poslednjih sedam ili osam meseci", rekao je Mali ističući da je "Beograd na vodi" najveći projkat tog tipa u ovom delu Evrope vredan nekoliko milijardi evra.

On je na TV Pink kazao da će radovi na prvom objektu početi 28, 29. i 30. septembra, nakon postavljanja kamena temeljca. "U prvoj fazi Beograda na vodi će se graditi pet ili šest objekata sa 300.000 kvadrata, a do kraja godine ili najkasnije prvog kvarata 2016. počećemo da gradimo i veliku kulu, ako projektanti odrade svoj deo posla", naveo je Mali.

On je istakao da grad Beograd postaje grad kranova i dizalica. Na pitanje kada će biti objavljen ugovor o tome projektu, Mali je kazao da će biti objavljen pre postalvljanja kamena temeljca, a da to do sada nije učinjeno jer je bilo puno pravnih stvari koje je trebalo uraditi da bi ugovor postao pravosnažan. "Mi smo na nekoliko dana od punovažnosti tog ugovora nakon čega će ugovor biti objavljen.

Dobili smo saglasnost Komisije za zaštitu konkurencije, onda smo čekali saglasnost Komisije za međudržavnu pomoć, čekali ovde još nekoliko saglasnosti i odluke o dokapitalizaciji i drugo. Sve je završeno kako treba", naglasio je Mali. On je poručio da ništa neće biti tajno u vezi sa tim projektom. Gradonačelnik je kazao da će sledeće nedelje biti otvorena i Hercegovačka ulica, koja će pored Beogradske zadruge biti potpuno rekonstruisana, a 22. ili 23. septembra biće otvoren i rekonstruisani deo savske promenade.

Mali je rekao da će polovinom septembra 19 planova generalne regulacije biće na javnom uvidu od mesec dana, a oni će biti usvojeni do kraja godine, što će, takođe, ubrzati projekte. Gradonačelnik je istakao da je gradnju već dosta ubrzao novi Zakon o planiranju i izgradnji.

O fenolu i vrtiću

Mali je govoreći o vrtiću "Dragan Laković" na Novom Beogradu, gde se sumnja da materijal kojim je građen vrtić sadrži fenol, rekao da je dao nalog da se zatvori taj vrtić i da deca do analiza, koje će biti gotove do utorka ili srede, budu raspoređena u okolne vrtiće. On je kazao da će se tada znati o čemu se radi i da će insistirati na utvrđivanju ogovornosti ukoliko sumnje budu potvrđene.

"Ne mogu da razumem kada se prave te zgrade da se ne analiziraju materijali za izgradnju", naglasio je Mali dodajući da to treba da provere izvođači, projektanti ili nadzor i da će ukoliko bude potrebno morati da se menjaju pojedini propisi. Kada je reč o vrtićima, gradonačelnik je kazao da u privatnim postoji 3.000 mesta, dok ih je ranije bilo 1.500. On je naveo da je grad subencionisanjem izjednačio privatne i gradske vrtiće i da su privatni zbog toga sami proširili kapacitete.

Grad je, kako kaže, smanjio listu čekanja na 1.000 ili 1.500 dece, dok je ranije bilo više od 4.000 dece bez mesta u vrtiću. "Do kraja mandata ove gradske vlasti neće biti više liste čekanja", poručio je Mali.

O novim autobusima

On je kazao da će danas posetiti Ikarbus koji se obavezao da isporuči 30 novih autobusa do kraja oktobra sa bežičnim internetom, video nadzorom, klimom, kao i da autobusi budu crvene boje. Do 21. septembar je rok za isporuku prvih 10 autobusa, do 6. oktobra još 10 i poslednjih 10 do 21. oktobra, precizirao je Mali najavljući da će zatim biti pokretnuta nabavka za još novih autobusa.

On je najavio i da će biti poboljšan prevoz između Beograda i Pančeva i da će dva grada zajedno raditi na privlačenju investicija i turista. Mali je naglasio da je Beograd zabeležio porast broja turista za 14 odsto i da za 22 odsto ima više noćenja turista u glavnom gradu, zato što je povećan broj turističkih, kulturnih i zabavnih manifestacija.

(Tanjug/Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track