Mihajlo Pupin dobija spomenik u Bulevaru kralja Aleksandra
Foto: Ambasada SAD

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica

Mihajlo Pupin dobija spomenik u Bulevaru kralja Aleksandra

Beograd -
Spomenik Mihajlu Pupinu biće podignut na sada neuređenoj zelenoj površini ispred zgrade „Lole” u Bulevaru kralja Aleksandra preko puta Univerzitetske biblioteke. Prostor ispred zgrade „Lole” biće uređen kao mini park sa spomenikom u sredini zjavila je zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović

BEOGRAD - Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica grada Beograda donela je odluku da se u Bulevaru kralja Aleksandra podigne spomenik velikom srpskom naučniku Mihajlu Pupinu.

Ova odluka je doneta na predlog građana i opštinskog odbora Srpske napredne stranke Vračar, izjavila je zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović.

– Spomenik Mihajlu Pupinu biće podignut na sada neuređenoj zelenoj površini ispred zgrade „Lole” u Bulevaru kralja Aleksandra preko puta Univerzitetske biblioteke. Univerzitetska biblioteka je poklon „Karnegi fondacije” Srbiji upravo na osnovu zalaganja Mihajla Pupina, a prostor ispred zgrade „Lole” biće uređen kao mini park sa spomenikom u sredini – rekla je Andrea Radulović.

Ona je istakla da je Mihajlo Pupin odavno zaslužio spomenik u Beogradu.

– Skupština grada Beograda podizanjem ovog spomenika nastavlja politiku u okviru koje će svi oni koji su doprineli razvoju našeg grada dobiti dostojna obeležja. Pupin je za samo nekoliko meseci dobio most i sada spomenik. Ponosni smo na to – naglasila je zamenica predsednika Skupštine grada.

Mihajlo Pupin bio je srpski naučnik, pronalazač, profesor na Univerzitetu Kolumbija, nosilac jugoslovenskog odlikovanja „Beli orao Prvog reda” i počasni konzul Srbije u SAD. Bio je i jedan od osnivača i dugogodišnji predsednik Srpskog narodnog saveza u Americi. Takođe je dobio i Pulicerovu nagradu (1924) za autobiografsko delo „Od pašnjaka do naučenjaka“. Mihajlo Pupin je tokom svog naučnog i eksperimetalnog rada dao značajne zaključke važne za polja višestruke telegrafije, bežične telegrafije i telefonije, potom rentgenologije, a ima i velikih zasluga za razvoj elektrotehnike. Dobitnik je mnogih naučnih nagrada i medalja, bio je član Američke akademije nauka, Srpske kraljevske akademije i počasni doktor 18 univerziteta.

( Beoinfo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja