NESVAKIDAŠNJE NA BG SCENI: Izložba osuđenika iz 13 evropskih zatvora
Foto: Zorana Jevtic

NESVAKIDAŠNJE NA BG SCENI: Izložba osuđenika iz 13 evropskih zatvora

Beograd -
Biće predstavljeni radovi osuđenika iz Grčke, Belgije i Italije, pa će posetioci imati jedinstvenu priliku da vide pregled evropskog zatvorskog stvaralaštva

BEOGRAD - U holu ispred velike sale Doma omladine Beograda večeras će biti otvorena nesvakidašnja izložba koja predstavlja izuzetak na kulturnoj sceni našeg grada jer je nastala u okviru evropskog projekta u kojem su učestvovala osuđena lica iz 13 zatvora i pet država Evrope.

Osuđenici su dobili priliku da kroz stvaralaštvo iskažu svoju istinu o boravku u zatvoru, a da ta istina pređe ne samo zatvorske zidove, već i državne granice i postane deo međunarodne kulturne razmene.

Na izložbi pod nazivom "PAROL! umetnost izvan zidova, iznad granica" biće predstavljeni radovi osuđenika iz Grčke, Belgije i Italije, pa će posetioci imati jedinstvenu priliku da vide pregled evropskog zatvorskog stvaralaštva.Srpski deo projekta pod rukovodstvom organizacije ApsArt ostvaren je u saradnji sa bivšim osuđenicima i decom i mladima iz Zavoda za vaspitanje dece i omladine i Prihvatilišta Beograd.

Kustos izložbe je likovni umetnik Nebojša Petrović, a nakon u istom prostoru biće predstavljena i publikacija koju potpisuju bivši osuđenici. Oni su zajedno sa timom ApsArt-a, napravili ilustrovani rečnik zatvorskog slenga - što je izdavački poduhvat koji je redak i u svetskim okvirima.

Publikacija pod naslovom "Zatvor za početnike" predstavlja duhovit i bolan vodič kroz svet iza rešetaka i svedočanstvo, kako o socijalnoj osobenosti ovog "društva u društvu", tako i brojnim drugim aspektima života u zatvoru.

Autori stripova, ilustracija i vizuelnog identiteta knjige su likovni umetnici Nikola Korać i Branko Tešević. Izložba je i deo pratećeg programa festivala Slobodna zona, a biće otvorena do 13. novembra.

U okviru projekta "PAROL!" istog dana od 15 časova u sali Amerikana Doma omladine Beograda biće održana i konferencija pod nazivom "Imam li pravo na umetnost?" u kojoj će učestvovati predstavnici organizacija, institucija i pojedinaca zainteresovanih da se kreativan rad uvede i u domaće institucije koje rade sa osetljivim grupama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track