NOVI DIREKTOR ZOO-VRTA: Vuk Bojović je bio jedan
Foto: Tanjug

Prijatelj životinja

NOVI DIREKTOR ZOO-VRTA: Vuk Bojović je bio jedan

Beograd -
Opisujući svoj radni dan, direktor kaže da tri puta dnevno lično obilazi svaku životinju kako bi se uverio da je sve u redu, ali se, po sopstvenom priznanju, najviše zadržava kod divljih mačaka

BEOGRAD - Svaka dobra praksa u beogradskom zoo-vrtu biće zadržana, obećao je danas direktor "Vrta dobre nade" Gvozden Radenković, istakavši da on u vrtu nije "strano telo", već dvodecenijski prijatelj i poznavalac većine zaposlenih i životinja. Svestan da je došao na mesto jedne izuzetno harizmatične ličnosti, kao što je bio njegov prethodnik, Radenković kaže da postoji nešto što ga izdvaja u odnosu na Vuka Bojovića.

"Ako me nešto stavlja u prednost u odnosu na pokojnog direktora to su godine života, želja i motiv da i ja ostavim svoj trag, makar jednim delom, kao što je on uspeo. Ja sam samo novi direktor, Vuk Bojović je bio jedan", počeo je Radenković razgovor za Tanjug. U prilog tome Radenković je naveo da je kao prijatelj vrta neke životinje dočekivao na aerodromu i pomagao da bezbedno i sigurno stignu u novo stanište tako da nije imao problem da se brzo uklopi u taj kolektiv ljudi i životinja.

Naglasio je da nema mesta sumnji da će biti održana tradicija nabavki belih životinja, jer je to kuriozitet beogradskog vrta po kojem je poznat i dodao da će one koje su već u vrtu i imaju svoja staništa tu i ostati.

"Prvi korak je nabavka jednog para snežnih, belih leoparda - barsova, koji su ugrožena vrsta i za koje je već završen lep i nov objekat. Očekujemo da u okviru projekta priključenja Evropskoj asocijaciji zooloških vrtova i akvarijuma (EAZA), u saradnji sa njihovim koordinatorom, dobijamo kao donaciju jedan mladi par ovih životinja koji su rođeni u zatočeništvu i ne mogu da se vrate u prirodu", kaže Radenković.

Prema njegovim rečima, to je samo jedna od aktivnosti koje je zatekao i zatim nastavio po svom dolasku u Vrt, a postoje projekti koje je sam pokrenuo poput nabavke para jednogrbih afričkih kamila, u saradnji sa Alžirom. Zoo-vrt bi mogao da postane bogatiji za još jedan par - očekuje se da na Kalemegdan stignu mladi slonovi, koji će se pridružiti pedesetogodišnjoj slonici Tvigi.

Da beogradski zoo-vrt ide u korak sa vremenom svedoči i izrada novog veb sajta i android aplikacije, kako bi ubuduće strani posetioci, koji do sada nisu mogli da pročitaju ćirilične table, mogli da dobiju informaciju na svom jeziku o životinji koju u tom trenutku posmatraju.

Opisujući svoj radni dan, direktor kaže da tri puta dnevno lično obilazi svaku životinju kako bi se uverio da je sve u redu, ali se, po sopstvenom priznanju, najviše zadržava kod divljih mačaka. U to se uverila i ekipa Tanjuga kada je sa prvim čovekom vrta krenula u obilazak - bengalski tigar Kan je na poziv Radenkovića kao kućna mačka graciozno došao do ograde i tiho ga pozdravio iako to, kako kaže direktor, čini znatno glasnije i slobodnije kada su njih dvojica sami.

Kada je čula da se nešto dešava u njenom komšiluku, slonica Tvigi, koja stanuje preko puta Kana, gotovo je istrčala iz svoje kuće i odmah pružila surlu direktoru u znak pozdrava. Razgovore "u četiri oka" Radenković vodi i sa žutim lavom, koji je odvojen i, kako kaže, pomalo usamljen, pa se zato i trudi da svakodnevno pričaju, a beli lavići su ga posebno osvojili.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track