OD 8 DO 17 ČASOVA: Besplatno testiranje na HIV 1. decembra
Foto: Fonet

Ubrzano do kraja AIDS epidemije

OD 8 DO 17 ČASOVA: Besplatno testiranje na HIV 1. decembra

Beograd -
BEOGRAD - Povodom Svetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a zainteresovani građani moći će u utorak, 1.decembra, besplatno da se savetuju i testiraju u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd.

Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS se ove godine održava pod sloganom ''Ubrzano do kraja AIDS epidemije'', a testiranje će se obavljati na IV spratu u periodu od osam do 17 časova.

Kako je navedeno u saopštenju Gradskog zavoda za javno zdravlje, HIV infekcija je hronična infekcija sa kojom danas može dugo da se živi ukoliko je otkrivena na vreme i uz redovno uzimanje terapije, a terapija u Srbiji je besplatna i dostupna svima kojima je potrebna.

Prema podacima Registra za HIV/AIDS Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, godišnje se i do 30 odsto novotkrivenih HIV infekcija registruje u odmakloj fazi, što kao posledicu ima obolevanje i umiranje mladih osoba.

Takođe, procenjuje se da na svaku otkrivenu HIV infekciju ide bar jedna neotkrivena. ''Ako nije mogao rizik da se spreči jako je bitno što pre proveriti svoj HIV status. Zato još jednom ističemo značaj testiranja na HIV, koje uvek treba da bude praćeno savetovanjem'', istaknuto je u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track