OD PONOĆI DO 5 UJUTRU: Studentski park će se noću zaključavati od petka
Foto: Dragana Udovicic

Na zahtev okolnih stanara

OD PONOĆI DO 5 UJUTRU: Studentski park će se noću zaključavati od petka

Beograd -
Oni koji su protiv zaključavanja parka, treba da dođu ujutru i vide kako park izgleda posle tih noćnih bahanalija, izjavio je jedan od stanara Studentskog trga

BEOGRAD - Studentski park mogao bi već od petka da bude zaključavan od ponoći do pet ujutru, s obzirom da će nadležni sutra početi sa postavljanjem kapija na njegovim ulazima, što je bio zahtev građana okolnih zgrada.

Direktor JKP "Zelenilo Beograd" Slobodan Stanojević naveo je da stanarima okolnih zgrada smeta nesnosna buka koja se pravi tokom noći, zbog čega su pokrenuli peticiju za zaključavanje parka, a na šta su nadležni bili dužni da odgovore.

"Sledeći neke ustaljene tekovine evropskih gradova, rešili smo da ovaj park zaključavamo, odnosno da pristup u njega bude onemogućen od ponoći do pet ujutru", rekao je Stanojević Tanjugu. Prema njegovim rečima, nadležni će sutra početi sa postavljanjem kapija, tako da je moguće da će park već od petka biti zaključavan.

Na taj način se, naveo je on, izlazi u susret opravdanom zahtevu građana "da imaju pravo na miran san", a u značajnoj meri će biti sačuvan i izgled parka. U tom kontekstu, Stanojević je naveo da se sva devastiranja u gradu, pa i parku, dešavaju uglavnom u noćnim časovima, a ideja je da zaključavanjem parka ti problemi budu prevaziđeni.

Govoreći o uklanjanju drveća u Studentskom parku, zbog čega je organizovan i protest nezadovoljnih tom odlukom, Stanojević je ponovio da je bila reč o trulim stablima i da će na kraju akcije broj sadnica biti dva i po puta veći nego na početku. Prema njegovim rečima, deset projektnih arhitekata i šumarskih inženjera je dugo godina pratilo stanje stabala, odnosno gledalo njihovo fiziološko i biološko stanje.

Projekat su, dodao je on, odobrili Zavod za zaštitu prirode i Sekretarijat za zaštitu životne sredine, jer je reč o zaštićenom prirodnom dobru, i tek nakon toga se pristupilo njegovoj realizaciji. Sadnice koje su posađene, zaključio je, izuzetnog su kvaliteta, estetske i funkcionalne vrednosti, a prefarbane su i klupe, skinuti grafiti sa unutrašnje i spoljašnje strane parka, menja se sadni materijal i biće posađeno novo cveće.

U izjavi Tanjugu jedan od stanara Studentskog trga, Miodrag Gavrilović rekao je da je peticija za zaključavnje pokrenuta iz više razloga, jer je park "postao stecište prilično velikog broja neodgovornih ljudi, koji provode noći u njemu, posebno kada je lepo vreme". To je, tvrdi Gavrilović, posebno izraženo petkom i subotom uveče, a onda se ujutru može videti "totalni haos", odnosno klupe koje su pomerene širom parka i puno najlon kesa, flaša i drugog đubreta.

"Oni koji su protiv zaključavanja parka, treba da dođu ujutru i vide kako park izgleda posle tih noćnih bahanalija", tvrdi Gavrilović, uz ocenu da se "okolni stanari kada dođe lepo vreme mole bogu da pada kiša da bi noću mogli normalno da spavaju". Gavrilović je rekao i da se u evropskim gradovima, poput Pariza i Londona, parkovi noću zaključavaju kako bi se sprečili navedeni problemi.

Vladimir Bošković koji takođe živi na Studentskom trgu, podržava ideju o zaključavanju Studentskog parka i ocenjuje da oko njega treba napraviti višu ogradu, nalik onoj oko teniskih terena, koja ne bi mogla da se preskoči.

"Nešto mora da se preduzme. Ovaj park je pod zaštitom države", naveo je Bošković.Svetlana Gavrilović, koja takođe živi na Studentskom trgu je dodala da je Park svako jutro u jezivom stanju i "izgleda kao najgore smetlište" da rano ujutru dolazi "Gradska čistoća" tako da i tada ima buke pa "za okolne stanare uopšte nema spavanja".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track