ODOŠE NOVOBEOGRADSKE TERAZIJE: Umesto tematskog parka autobuska stanica
Foto: Zorana Jeftić

Nisu opravdale svoje postojanje

ODOŠE NOVOBEOGRADSKE TERAZIJE: Umesto tematskog parka autobuska stanica

Beograd -
Drugi razlog za uklanjanje Terazija jeste to što park nije bezbedan, kažu u opštini Novi Beograd

BEOGRAD - Opština Novi Beograd donela je rešenje o uklanjanju tematskog parka „Terazije iz 1930”, na uglu Bulevara Milutina Milankovića i Ulice antifašističke borbe.

Takva odluka usledila je na osnovu zahteva Direkcije za građevinsko zemljište, jer će se u Bloku 42 graditi nova autobuska stanica. Prema urbanističkom rešenju, taj kompleks, kažu u Direkciji, trebalo bi da obuhvati i plac koji sada zauzima maketa starog jezgra Beograda. Drugi razlog za uklanjanje "Terazija" je to što park nije bezbedan, preciziraju u opštini Novi Beograd.

Rušenje će početi kada se na tenderu, čije se raspisivanje očekuje ovih dana, izabere izvođač radova, ističu u opštini uz napomenu da će grad finansirati uklanjanje parka koji, nepodeljeno je mišljenje javnosti, nije opravdao svoje postojanje. U taj projekat prethodna vlast pre tri godine uložila je oko 72 miliona dinara, a replika nikada nije zvanično otvorena niti dovršena.

Posetilaca u ambiciozno zamišljenom turističko-zabavnom kompleksu gotovo da nije bilo, kao ni programa koji bi ih privukli, osim povremenih izložbi, koncerata i projekcija filmova. Brojni lokali koje je nudila Agencija za poslovni prostor nisu privukli zakupce. Pretprošle godine, obelodanjeno je da je ovaj montažni kompleks nelegalno priključen na električnu mrežu, što je prelilo čašu nezadovoljstva „Potemkinovim parkom”. Koliko je poznato, zbog krađe struje do sada niko nije odgovarao.

Park je podignut dok je na čelu opštine Novi Beograd bio Nenad Milenković. Kako je u to vreme izjavio za list, ideja da se napravi replika starih Terazija potekla je 2009. godine od ekipe koja je radila na filmu "Montevideo, Bog te video". Njima je, tvrdio je Milenković, bila potrebna lokacija koja bi dočarala Terazije iz tridesetih godina prošlog veka, kada se ova filmska priča odigrava.

"Od nas su tražili finansijsku pomoć, a da posle snimanja filma to ostane opštini kao atrakcija. Međutim, replika nije mogla da se sagradi dovoljno brzo za potrebe "Montevidea". Ideju smo reaktivirali 2011. godine, s namerom da iza kulisa starih zdanja postavimo montažne objekte koje bi zakupci preuređivali u kafane, prodavnice, restorane", objašnjavao je Milenković.

Opština je potom pribavila odobrenja za postavljanje privremenih montažnih objekata na deset godina i, kako je tvrdio Milenković, od grada dobila 72 miliona dinara za tu namenu. Angažovala je javno preduzeće Poslovni prostor "Novi Beograd" da park podigne, a potom je 2.200 kvadratnih metara u jesen 2012. predato na upravljanje gradskoj Agenciji za poslovni prostor.

Međutim, stare Terazije, osmišljene kao gradski trg bez saobraćaja, mesto za odmor, šetnju i druženje nikada to zaista nisu postale. Zarasle u korov, napuštene, sa polomljenim prozorima i pokidanim platnima samo su bile povod za dežurno pitanje – koja je svrha opstanka tog parka. Žitelji okolnih solitera tu više ne izvode na "istrčavanje" svoje pse jer je podloga kompleksa u lokvama i blatu, izrovana poput Mesečeve površine. Skele koje podupiru fasade maketa urušene su i rasute, postavši tako plen sakupljača sekundarnih sirovina.(Politika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track