OGORČENA JAVNOST: Komunalna policija maltretira Beograđane
Foto: Nemanja Pancic

Represija u srpskoj prestonici zbog „bus-plusa“

OGORČENA JAVNOST: Komunalna policija maltretira Beograđane

Beograd -
Dve mlađe ženske osobe juče su ponovo privedene, a jednoj od njih su zavrtali ruke iza leđa dok su je uvodili u službeni automobil

BEOGRAD - Komunalni policajci juče su ponovo trenirali strogoću na Beograđanima, koji nisu imali „bus-plus“ karticu u gradskom prevozu!

Oni su brutalno uhapsili dve putnice, i to samo pet dana nakon što su trojica vezali lisicama A. S. u Zemunu. Prvi slučaj desio se na liniji 31, kada su kontrolori kod Beograđanke zatekli u autobusu ženu (28) bez putne isprave i ličnih dokumenata. Tada su na scenu stupili komunalni policajci, a prema rečima očevidaca, devojka je sve vreme ponavljala: „Zašto me hapsite?“

Vezivanje lisicama S. u Zemunu
Vezivanje lisicama S. u Zemunu

Učestali slučajevi- Ona im je rekla da se vozi samo jednu stanicu. Međutim, tražili su joj dokumenta, a onda su joj zavrnuli ruke iza leđa. Na to su se prolaznici i putnici koji su čekali prevoz pobunili, a „komunalci“ su im zapretili da ne snimaju. Ubacili su je u službeno vozilo, dok je devojka stalno ponavljala: „Zašto“ - priča izvor s lica mesta.On navodi da su građani ušli u verbalni sukob sa komunalnom policijom, govoreći im da ne rade u službi građana već privode žene zbog 73 dinara.Drugi slučaj juče se desio u Požeškoj ulici, kada je devojka (24) takođe uhvaćena u autobusu bez karte privedena u policijsku stanicu. Iz komunalne policije do zaključenja broja nisu nam odgovorili na pitanja o jučerašnjim dešavanjima u prestonici, kao ni iz Direkcije za javni saobraćaj. Gradski menadžer Goran Vesić takođe se nije oglasio povodom našeg pitanja da li je Grad Beograd pooštrio kaznenu politiku prema nelegitimnim putnicima u javnom prevozu.

Privođenje devojke kod Beograđanke
Privođenje devojke kod Beograđanke

Snimanje nije zabranjenoPodsetimo, sindikat komunalne policije saopštio je da će protiv N. N. lica koje je snimilo incident u Zemunu biti podneta krivična prijava, ali je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić opovrgao osnov za takav čin.

Nikola Ristić
Nikola Ristić

Načelnik komunalne policijeNIKOLA RISTIĆ: SVAKOG DANA IMAMO DO PET PRIVOĐENJA!Načelnik komunalne policije grada Beograda Nikola Ristić kaže da nije ništa novo da se građani odvode na identifikaciju u stanicu policije u slučaju da nemaju „bus plus“ i lična dokumenta.Ne znam za nove slučajeve o kojima pričate, ali to je svakodnevna aktivnost komunalne policije. Svakog dana imamo do pet odvođenja u policiju, samo je sada to snimljeno. Moram da naglasim da stojim iza rada trojice naših pripadnika koji su delovali u Zemunu i tvrdim da nije bilo upotrebe prekomerne sile. A zašto ih je trojica? Zato što je bolje po lice i jer su intervencije sa ženama osetljivije.Mostarska petljaGRAĐANI GAĐALI KOMUNALNE POLICAJCEGrupa građana napala je juče oko 15 sati komunalne policajce koji su na poziv kontrolora došli kod stajališta na Mostarskoj petlji da privedu jednu ženu koja nije imala kartu za prevoz i lična dokumenta kod sebe. Prema rečima očevidaca, komunalni policajci su bili grubi prema ženi i dok su je smeštali u svoj automobil, revoltirani građani su ih prvo verbalno napali, a potom su ih gađali plastičnim flašama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track