OTKRIVENE TABLE: Maršal Tolbuhin i general Ždanov ponovo dobili svoje ulice
Foto: Beoinfo

Posle preimenovanja starih

OTKRIVENE TABLE: Maršal Tolbuhin i general Ždanov ponovo dobili svoje ulice

Beograd -

BEOGRAD - Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin otkrili su danas table sa imenima ulica maršala Tolbuhina i generala Ždanova na uglu bivše Pohorske i Ulice Goce Delčeva na Novom Beogradu.

Mladenović je istakao da se na godišnjicu oslobođenja Beograda danas ispravlja velika nepravda koja je načinjena nosiocima te pobede, pošto su prethodno preimenovane stare ulice sa njihovim imenima.

– Jedinice Crvene armije i Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije pre 72 godine ušle su u glavni grad Srbije. Operaciju za oslobođenje od fašističke Nemačke predvodili su upravo maršal Tolbuhin i general Ždanov, zbog čega su zaslužili svoje ulice u srpskoj prestonici – naveo je Mladenović.

On je podsetio da je operacija za oslobođenje Beograda trajala nekoliko dana i da je u njoj svoj život dalo više od 3.000 boraca, a njih oko 4.000 bilo ranjeno.

Ambasador Čepurin je takođe istakao da je danas pobedila pravednost, podsetivši da su dva komandanta Crvene armije već imali svoje ulice u centru Beograda, ali da su iz nejasnih razloga ti nazivi ukinuti.

On je zahvalio Gradu Beogradu i plemenitom srpskom narodu jer su maršalu Tolbuhinu i generalu Ždanovu vratili dostojanstvo kakvo i zaslužuju.

Čepurin je podsetio da je Crvena armija u trenutku oslobađanja Beograda, oktobra 1944, celu operaciju mogla da završi upotrebom atriljerije i avijacije, bez ljudskih žrtava, ali da tada ne bi bilo sačuvano istorijsko lice grada, zbog čega se krenulo u kopnenu ofanziivu sa jedinicama jugoslovenskih partizana.

On je izrazio zadovoljstvo što su ulice sa imenima Tolbuhina i Ždanova smeštene na Novom Beogradu, jer je taj deo grada nastao posle Drugog svetskog rata i predstavlja eru napretka i prosperiteta. Događaju je prisustvovala i gradska sekretarka za komunalne i stambene poslove Nina Jandrić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track