PLIVANJE ZA ČASNI KRST NA DORĆOLU: Novosađanin prvi, najstariji takmičar Anđelo (61)!
Foto: Dragana Udovičić

Tradicija

PLIVANJE ZA ČASNI KRST NA DORĆOLU: Novosađanin prvi, najstariji takmičar Anđelo (61)!

Beograd -
BEOGRAD – U hladnu vodu Dunava, na temperaturi od -1 stepen, uz vetar, danas je na Dorćolu za časni krst plivalo oko 80 najhrabrijih građana, među kojima je bila i jedna devojka.

"Među najhrabrijima je bila i jedna devojka Verica Popović. Najmlađi takmičar koji je plivao za krst ima 15 godina, a najstariji je Zoran Anđić – Anđelo iz Beograda, koji ima 61 godinu.

Za časni krst plivali su momci iz "Svebora", koji se aktivno bave srpskim veštinama borenja, pripadnici policije i vojske, studenti, ali i građani za koje je ovo plivanje bilo velika iskušenje i čast", rekao je član Veća opštine Stari grad Petar Bojović, koji je prošle godine i sam plivao na Bogojavljenje.

"Skok u ledenu reku pun je simbolike koju sa sobom nosi praznik Bogojavljenje. Mogu da kažem da je to jedno iskustvo koje vredi doživeti. Opština Stari grad, zajedno sa Svebor savezom Srbije, učestvuje u organizaciji tradicionalnog Bogojavljenskog takmičenja u plivanju. Stari grad se trudi da podrži ovakve događaje, koji simbolizuje prave vrednosti u društvu, a to su vera, hrabrost, čast, solidarnost i srpska tradicija. Negovanje ovakvih vrednosti je put za spasenje Srbije i našeg društva“, rekao je Bojović.

Pre samog plivanja za krst, održana je liturgija u Crkvi Ružica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track