Počela sednica Skupštine grada
Foto: Marina Lopičić

Beograd

Počela sednica Skupštine grada

Beograd -
Odbornici raspravljati o predlogu da premijer Kine Li Kećiang bude proglašen za počasnog građanina prestonice, kao i predlozi o određivanju zona na teritoriji grada i o visini stope poreza na imovinu

BEOGRAD - Sednica Skupštine grada na kojoj će odbornici raspravljati o predlogu da premijer Kine Li Kećiang bude proglašen za počasnog građanina prestonice, počela je danas nešto posle 10 sati.

Odbornici će, takođe, razmatrati i predloge o određivanju zona na teritoriji grada i o visini stope poreza na imovinu.

Na sednici će Gradski štab za vanrende situacije podneće izveštaj o vanrednoj situaciji, a odbornici će raspravljati o Predlogu plana za deo autobuske i železničke obilaznice oko Beograda sa drumsko-železničkim mostom preko Dunava.

Na dnevnom redu su i predlozi odluka o studentskim stipendijama i o naknadi za obavljanje odborničke dužnosti.Po skraćenom postupku, odbornici će odlučivati o predlozima rešenja o razrešenju i imenovanju direktora i v.d. direktora, članova upravnih i nadzornih odbora u jednom broju preduzeća i ustanova čiji je osnivac Grad.

Kako je objasnio predsednik Gradske skupštine Nikola Nikodijević, Predlog odluke o određivanju zona odnosi se na zakup gradskog građevinskog zemljišta.Tu, kako je rekao, nema promena zona, već se uvode nove kategorije u trećoj zoni, a to su ulazi u Beograd iz pravca Zagreba, Novog Sada, Ibarske magistrale...

"Poboljšava se putna infrastruktura, rade novi ulazi u grad i u tim zonama definišu specifični uslovi samo na delovima uključenja u grad. Kad uradite obilaznicu kod Bubanj potoka i sutra kad završite obilaznicu oko Orlovače i napravite savremene saobraćajnice, tada će zemljište u tim zonama imati mnogo veću vrednost, pa uvodimo neke ekonomske kategorije za te delove", rekao je Nikodijević.

Na dnevnom redu sednice naći će se i Predlog odluke o visini stope poreza na imovinu, i to je odluka koja ograničava da taj porez 2015. ne može "enormno" da poskupi u odnosu na ovu godinu.

"Na primer, fizička lica koja nemaju knjigovodstvene papire ne mogu porez na imovinu da plate više od 80 odsto u odnosu na ovu godinu", objasnio je Nikodijević i naglasio da se zone ne menjaju, već se samo cena ograničava.

Kada je reč o predlogu da premijer Kine bude proglašen za počasnog građanina prestonice, Nikodijević kaže da je to gest zahvalnosti za sve što je Kina učinila za Srbiju i Beograd, te da očekuje podršku svih odborničkih grupa.

"To nije ništa novo, ovo je treći kineski premijer koji će dobiti zvanje počasnog građanina Beograda, što potvrđuje da su odnosi dve zemlje, dugi niz godina vrlo dobri po pitanju kulturne i privredne saradnje", rekao je Nikodijević.

On je dodao i da Srbija na međunarodnom planu, poslednjih decenija dobija podršku upravo od Kine, kao i da su investicije te zemlje u Srbiji i Beogradu "ogromne".

Odbornici će razmatrati i odluku o podizanju spomenika Isidori Sekulić u parku na uglu ulica Andre Nikolića i Petra Čajkovskog, a za sve veće angažovanje gradske vlasti oko podizanja spomenika znamenitim ličnostima, Nikodijević kaže da se time čuvaju tradicija i sećanje.

"To je ispravljanje istorijskih nepravdi i odavanje počasti onima koji su to zaslužili - da kada neko dođe u Beograd vidi da ova država ima bogatu istoriju, tradiciju i kulturu", rekao je Nikodijević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track