POTPISAN UGOVOR: Uskoro rešenje za problem deponije Vinča
Foto: Fonet

Javno-privatno partnerstvo

POTPISAN UGOVOR: Uskoro rešenje za problem deponije Vinča

Beograd -
U Beogradu ne postoji sistem tretiranja otpada, a nadamo se da ćemo taj problem rešiti ovim ugovorom, rekao je Mali

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i regionalni direktor za zapadni Balkan Međuanrodne finansijske korporacije (IFC) Tomas Lubek potpisali su danas Ugovor o savetodavnim finansijskim uslugama koji će, između ostalog, omogućiti rešavasnje problema deponije u Vinči, najveće u ovom delu Evrope.

Gradonačelnik je istakao da je upravljanje otpadom veliki problem Beograda i kao primer naveo najveću neuređenu deponiju u Vinči.

"U Beogradu ne postoji sistem tretiranja otpada, a nadamo se da ćemo taj problem rešiti ovim ugovorom", rekao je Mali na konferenciji za novinare u Starom dvoru.

U rešavanje ovog problema, koji podrazumeva javno-privatno partnerstvo, trebala bi da bude izgrađena fabrika za reciklažu, a ukoliko ostane novca i postrojenje koje bi otpad pretvaralo u energiju.

Mali je rekao da bi u narednih 16 meseci trebalo da se završi tenderska dokumentacija, istakavši da je više od 30 kompanija izrazilo želju da učestvuje u ovom projektu sa gradom.

"Do kraja sledeće godine izabraćemo strateškog partnera", poručio je Mali i naveo da je vrednost investicije 250 miliona evra.

Rešavanjem ovog problemna u Vinči zaštitiće se životna okolina i zdravlje ljudi koji žive u tom delu grada.

Tomas Lubek je poručio da je cilj proijekta da Beograd postigne standarde u zaštiti životne okoline poput onih u EU i dodao da je uloga IFC da savetuje grad o izboru strateškog partnera u projektu za upravljanje otpadom u Vinči.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track