PRANJE ZUBIĆA U OBDANIŠTIMA: Posle jela treba zube prati

Higijena

PRANJE ZUBIĆA U OBDANIŠTIMA: Posle jela treba zube prati

Beograd -
Dr Mirjana Zdravković Vučinić iz DZ Palilula "Milutin Ivković" kaže da je prevencija neophodna da bi se unapredilo zdravlje usta i zuba u okviru celokupnog zdravlja organizma deteta, odnosno da bi se u što većem procentu smanjio broj karioznih zuba kod dece
1 / 2

Za manje od mesec dana tri beogradska vrtića priključila su se akciji "Pranje zubića u obdaništima - posle jela treba zube prati". Studio B, DZ Rakovica, Stomatološki fakultet, uz podršku gradskog Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu pokrenuli su akciju pranja zubića u obdaništima posle jela s ciljem prevencije i promocije oralne higijene.Projekat je prvo zaživeo u vrtiću "Dimitrije Koturović" i "Hajdi" u Rakovici, a sada je zaživeo i na Paliluli, od danas i u vrtiću "Dunavska bajka" PU "Boško Buha". Projektom su obuhvaćene srednje grupe u vrtićima, a zahvaljujući donatorima deci su obezbeđene paste i četkice za zube.

Foto: Studio B
Foto: Studio B

Dr Mirjana Zdravković Vučinić iz DZ Palilula "Milutin Ivković" kaže da je prevencija neophodna da bi se unapredilo zdravlje usta i zuba u okviru celokupnog zdravlja organizma deteta, odnosno da bi se u što većem procentu smanjio broj karioznih zuba kod dece. "Na taj način izbegavaju se posledice i komplikacije karijesa, koji je najveći problem i za dete i za stomatologa. Na žalost nismo na nivou zdravstvene prosvećenosti kada je u pitanju oralna higijena kod dece uzrasta od 0-7 godina, kao ni kod starijih. Na primer Norveška i Švedska mnogo ranije počele su sa ovim što mi sada radimo i pokušavamo da postignemo uspeh, upravo preventivnim radom. Kod nas je još uvek KEP, odnosno odnos zuba sa karijesom, izvađenih i plombiranih u nekom srednjem odnosu, a nadam se da ćemo ovim aktivnostima kod dece sačuvati što veći broj zdravih zuba", rekla je dr Zdravković Vučinić.Rukovodilac objekta "Dunavska bajka" PU "Boško Buha" Palilula Olivera Stojković kaže da je projekat uspešno prihvaćen i od strane roditelja i dece. "Deca su oduševljena, ne treba da ih podsećamo, odmah posle jela traže četkicu i pastu. Koncept rada sa njima je kroz igru, svakodnevno, kontinuirano u sticanju kulturno higijenskih navika i osamostaljivanja."

Foto: Studio B
Foto: Studio B

Sledeće nedelje akciji se priključuje i PU Surčin. Studio B je medijski pokrovitelj projekta, a vrtići koji su deo ove akcije imaju deo medijskog prostora nedeljom u okviru jutarnjeg programa Studija B.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja