PRORADILO KLIZIŠTE: Ugrožene kuće u Maloj Moštanici, niko neće u prihvatilište
Foto: Facebook

Opasno

PRORADILO KLIZIŠTE: Ugrožene kuće u Maloj Moštanici, niko neće u prihvatilište

Beograd -
Uprkos upozorenju Građevinske inspekcije koja im je izdala nalog za iseljenje, stanovnici Male Moštanice odbijaju da napuste svoje domove

Ugrožene su četiri kuće u Selinskoj ulici u Maloj Moštanici, porodicama je obezbeđen smeštaj u starom Domu kulture, gde su postavljeni ležajevi i neophodna oprema, ali niko od stanara ne želi da pređe u prihvatilište.

Uprkos upozorenju Građevinske inspekcije koja im je izdala nalog za iseljenje, stanovnici Male Moštanice odbijaju da napuste svoje domove.

- Jeste, rupa je na 20 metara od moje kuće, ali ovima iza mene još je gore. Neću da idem u prihvatilište, ne bojim se. Ako svi krenu, i ja ću. Klizište je ovde već mesec dana, a niko ništa ne preduzima. Zabranili su nam da stanujemo ovde, a niko neće da ide u dom, nikome se ne izlazi - kaže Ilija Jovović iz Selinske ulice.

Kako kažu meštani, klizište oko četiri kuće odronilo je zemlju tik uz kuće s jedne strane i šume s druge. Izlila se kanalizacija, potopila je zemlju, a u iskopanoj provaliji od tri metra, akumulira još vode.

- Još na dva mesta je ovakva situacija. Ima još jedno klizište u blizini koje godinama miruje. Par dana je ovde stabilno, ali posle ovih najavljenih kiša i snega, ko zna šta će biti. Kod mene još nije toliko strašno, a za komšije ćemo mi da se pobrinemo. Ima tu dosta praznih kuća i mogu kod nas da ostanu, a da ne idu u dom - priča Ilijin komšija, koji je želeo da ostane anoniman.

Stanje na terenu su utvrđivali šef operativnog tima za klizišta Ivan Jegorović, predstavnici mesne zajednice Male Moštanice, kao i predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković.

Prema prvim prognozama, stanje će popraviti ili sondama koje treba da isuše teren ili betonskim stubovima koji bi sprečili dalje osipanje zemlje, ali će to tek narednih dana biti konačno dogovoreno.

ČUČKOVIĆ: OVDE JE JEZIVOMiroslav Čučković, predsednik opštine Obrenovac, čiji je deo Mala Moštanica, kaže da su nadležni upućeni u problem i da rade na njegovom rešavanju.

- Sa njima smo na terenu, dežuramo već 24 sata. Ovo je jezivo! Zemlja se ljudima do kuće obrušila, a i dalje se čuje kako tone- kaže Čučković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track