(VIDEO) PROTESTI GRAĐANA U CENTRU BGD: Traže ukidanje Komunalne policije i Bus Plusa!
Foto: Zorana Jevtić

Nezadovoljni

(VIDEO) PROTESTI GRAĐANA U CENTRU BGD: Traže ukidanje Komunalne policije i Bus Plusa!

Beograd -
Kao glavni razlog oni navode da komunalci nemaju prava da rade u službi privatne kompanije Bus Plus

Članovi Anarhosindikalističke inicijative okupili su se ispred Uprave komunalne policje u Mekenzijevoj kako bi zatražili ukidanje ove gradske službe.

Kao glavni razlog oni navode da komunalci nemaju prava da rade u službi privatne kompanije Bus Plus.

http://www.youtube.com/watch?v=79Ca5FUPT0I

Danas je u Beogradu održan još jedan protestni skup.

Grupa građana protestovala je danas ispred Skupštine grada Beograda zbog Busplus-a zahtevajući da se ovaj sistem naplate karata ukine i uvede, kako navode, pravedniji.

http://www.youtube.com/watch?v=opOjgtr8pTQ
Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Organizatori skupa kažu da ne postoji metodologija naplate karata u GSP, da se cene donose odokativno, te zahtevaju da se on pod hitno ukine."Informacije koje smo dobili od Poverenika posle dve godine ukazuju na sve to da je to jedna velika pljačka. Ceo taj ugovor je napravljen bez ikakve studije opravanosti svega toga. GSP-u je oduzet posao koji je radio za tri odsto i dodeljen privatnoj firmi za 8,53 odsto", rekao je Petar Stanić ispred grupe građana koji su negodovali ispred gradske skupštine zbog Busplus-a.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Ova grupa građana predlaže i da se gradski prevoz finansira, između ostalog, i uvođenjem transportne takse poslodavcima.Stanić kaže da su se obraćali i gardonačelniku Beograda Siniši Malom, ali da je on nekoliko puta odbio sastanak sa njima. Dodaje da su bili na sastanku u Direkciji za javni prevoz i Sekretarijatu za saobraćaj.Kaže i da će najava uvođenja još dodatnih 800 kontrolora, građane Beograda koštati još dodatne dve milijarde dinara godišnje.

Na skupu se moglo čuti i da Komunalna policija hapsi žene zbog toga sto nemaju kartu u prevozu, a da se "tatini sinovi koji kolima gaze i ubijaju decu, zajedno sa svojim taticama i tolikim uspešnim milionerima slobodno šetaju ovim gradom i ovom zemljom".

Građani su i negodovali što Komunalna policija, kako kažu, radi za privatnu firmu i pokazivali su crvene kartone namenjene gradskoj vlasti.Na skupu su se videli transparenti "Komunalci, vi ste kriminalci", "Stop zloupotrebi Komunalne policije", "Bus - jednako", "Busplus dole što pre"...

Od danas, 1. februara, važi novi tarifni sistem čime je prestala da važi pojedinačna karta od 73 dinara, a uvedena je vremenska koja važi 90 minuta od prvog očitavanja i košta 89 dinara.

(Tanjug/E.K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track