PUNI KO OKO: Mesto u beogradskim vrtićima čeka još 3.500 mališana
Foto: Shutter

Skupština grada

PUNI KO OKO: Mesto u beogradskim vrtićima čeka još 3.500 mališana

Beograd -
BEOGRAD - Gradska sekretarka za obrazovanje i socijalnu zaštitu Beograda Snežana Đurić izjavila je da mesto u vrtićima čeka još 3.500 mališana.

Od 15. aprila, odnosno od početka konkursa za upis dece do 26. novembra upisano je 15.945 dece, rekla je Đurić.

"Mesto u vrtiću čeka još oko 3.500 dece, a u verifikovane privatne vrtiće, u koje se od ove godine deca upisuju uz subvenciju Grada Beograda upisano je još 3.721 dete", rekla je ona za portal Gradski biro (gradskibiro.rs).

Kako je navela, Grad Beograd kontinuirano povećava kapacitete za upis dece u vrtiće, a partnerstvo sa privatnim predškolskim ustanovama značajno je doprinelo smanjenju "lista čekanja".Snežana Đurić je kazala da je od aprila podneto 29.818 zahteva za upis predškolaca, što je oko 7.000 zahteva više nego za radnu 2014/2015. godinu.

"Na toliko velik broj zahteva svakako je uticala i cena boravka deteta u vrtiću â roditelji boravak plaćaju 5.540 dinara, što je 20 odsto od ekonomske cene od 27.700 dinara. Ostalo dotira grad Beograd â najviše 22.160 dinara", navela je ona.

Prema njenim rečima, poseban problem pri upisu dece i ove godine predstavlja primena Uredbe o postupku za pribavljanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje kod korisnika javnih sredstava, kojima predškolske ustanove nisu izuzete od zabrane i ograničenja zapošljavanja.Snežana Đurić je navela i da Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu ima dobru saradnju sa Vladinom Komisijom za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje koja svakog meseca odobrava dodatna zapošljavanja.

Govoreći o kvaliltetu hrane u predškolskim ustanovama Snežana Đurić je kazala da oko 800 nutricionista, kuvara, pomoćnika, servirki svakodnevno brine o zdravoj i pravilnoj ishrani oko 60.000 mališana koji pohađaju 17 predškolskih ustanova Beograda.

Deca u vrtićima dobijaju najmanje tri obroka, koji su sastavljeni od svih sedam grupa namirnica, to jest od oko 110 različitih namirnica. Jelovnici su javni i istaknuti su na oglasnim tablama vrtića, a podmiruju 75 odsto ukupnih dnevnih energetskih potreba dece. Jedan od naših zadataka je i da kod dece u najranijem uzrastu razvijemo navike da konzumiraju hranu koju inače ne jedu kod kuće", navela je ona.Gradska sekretarka je istakla da se ishrani dece poklanja velika pažnja i da primedbe pojedinih roditelja na kvalitet ishrane nisu opravdane.

"Grad Beograd obezbeđuje i sredstva za ishranu dece koja pohađaju pripremni predškolski program, kao i za učenike specijalnih osnovnih škola. U ostalim osnovnim školama ishrana može da se organizuje u školskim objektima u saradnji sa savetom roditelja - prema Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja", objasnila je Snežana Đurić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track