RIZIKOVAO ŽIVOT DA BI SPASAO MOST: Uklanjaju obeležje Miladinu Zariću
Foto: Beoinfo

Učitelj koji je razminirao Stari Savski most

RIZIKOVAO ŽIVOT DA BI SPASAO MOST: Uklanjaju obeležje Miladinu Zariću

Beograd -
Dinčić podseća da je table postavljena na sedamdesetu godišnjicu podviga i u sklopu obeležavanja oslobođenja Beograda od nacizma

BEOGRAD - Grad Beograd naložio je Opštini Savski venac da ukloni spomen ploču postvaljenu u čast Miladina Zarića koji je oktobra 1944. razminirao Savski most.

Spomen ploča u čast učitelja Miladina Zarića, koji je 20. oktobra 1944. godine razminirao Savski most, sprečivši njegovo rušenje, postavljena je 21. oktobra ove godine.

Otkrivanju spomen ploče na kuću u kojoj je živeo Milana Zarića prisustvovoa je i njegov unuk Aleksandar Zarić. Ovim povodom predsednik Opštine Savski venac Dušan Dinčić uputio je otvorneo pismo Jasmini Mitrović Marić, predsednici komisije za spomenike i nazive trgova i ulica i Vladanu Vukosavljeviću, sekretaru sekretarijata za kulturu grada beograda.

"Tabla je postavljena na kuću u kojoj je Miladin Zarić živeo u oktobru 1944. i iz koje je pod neprijateljskom vatrom krenuo da izvrši herojsko delo po kome je ostao zabeležen u istoriji Beograda i Srbije. Opština Savski venac se već godinu dana bori da se sačuva uspomena na Miladina Zarića i njegov herojski čin i tabla je samo deo inicijative za preimenovanje Starog tramvajskog mosta u „Most Miladina Zarića“, koju su pokrenuli Filip Vukša i udruženje Imamo plan", navodi se u otvorenom pismu Dinčića.

Dinčić podseća da je table postavljena na sedamdesetu godišnjicu podviga i u sklopu obeležavanja oslobođenja Beograda od nacizma.

"Apelujemo da povređena sujeta birokrata - koji godinu dana ćute na molbe da se Stari tramvajski most preimenuje u Most Miladina Zarića, a sada žele da uklone tablu jer ih niko nije pitao za njeno postavljanje - ne ugrozi odavanje pošte čoveku koji je rizikovao život radi dobrobiti svih Beograđana. Sramota za svakoga ko skine ovu tablu biće dvostruka, prvo kada je bude uklanjao, a drugo kada je bude ponovo postavljao. Jer, budite sigurni, opština Savski venac neće odustati: tabla posvećena Miladinu Zariću će se nalaziti na njegovoj zgradi, a svakoga ko je skine nateraćemo da je u najkraćem roku vrati", naveo je Dinčić.

(b92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja