RODITELJI POD STRESOM: Prvog dana upisa četvoro dece na 1 mesto u vrtiću!
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Neka obdaništa popunjena za samo 24 sata

RODITELJI POD STRESOM: Prvog dana upisa četvoro dece na 1 mesto u vrtiću!

Beograd -

BEOGRAD - Interesovanje roditelja za obdaništa i ove godine je izuzetno veliko, neke predškolske ustanove popunjene za samo 24 sata.

Fizički gužvi nije bilo, ali to ne znači da interesovanja nema jer roditelji prijavljuju decu i preko interneta. Juče smo do 11 sati imali 75 zahteva podnetih lično i čak 90 onlajn prijava. Ove godine kapacitet nam je 574 mesta za jasle i 99 za vrtićke grupe, a očekujemo 2.500 prijava. Prošle godine smo ih imali čak 3.200. Evidentno je da nam nedostaju bar još dva vrtića kako bi svi bili zadovoljeni - kaže zamenik direktora PU “Boško Buha” na Paliluli Kristina Ilić.

Pored roditelja koji sa uredno spremljenim dokumentima čekaju da predaju zahtev, na Paliluli su obezbeđeni i računari da bi roditelji decu prijavili onlajn.

- Prvi put se deca prijavljuju onlajn pa se bojim da se naši podaci negde ne izgube. Zbog toga sam i došla da ovde popunim prijavu, da makar budem sigurna da sam zahteve dobro popunila. Imam dvoje dece od pet i tri godina i prvi put ih sada upisujem u vrtić. Pošto smo i muž i ja zaposleni, nadam se da će nam klinci biti primljeni. Ako ne ovde, onda makar u vrtić na Starom gradu, jer sam i tamo aplicirala - kaže mama Zorana Papić.Ni u najvećoj predškolskoj ustanovi na teritoriji grada “11. april” na Novom Beogradu situacija nije mnogo bolja. Za oko 400 jaslenih i 200 vrtićkih mesta očekuje se blizu 2.000 zahteva.

- Nismo ni očekivali da će se broj zainteresovanih smanjiti, naprotiv, prvog dana upisa do 14 sati 200 roditelja je donelo zahteve, a njih 180 prijave poslalo onlajn. Apelujemo na mame i tate da imaju poverenja i da apliciraju onlajn jer to i njima i nama olakšava posao - poručuje rukovodilac službe za korisnike PU “11. april” Jasna Mataruga.Oni koji ne uspeju da se dokopaju državnog vrtića imaće još jednu opciju - mesto u nekom od 82 privatna obdaništa u kojima Grad sufinansira boravak mališana sa 21.709 dinara, dok ostatak do pune cene, zavisno od ustanove, plaćaju mame i tate.

U Pančevu 225 mališana ispod crte

U Pančevu je upis završen, a rang-liste biće obelodanjene 1. juna. Za 590 slobodnih mesta predato je 815 prijava, na listi čekanja ostaće njih 225. U slučaju istog broja bodova ponovo će se organizovati lutrija.

Rang-liste 13. ili 20. juna

Rang-liste će biti objavljene 13. juna, ali veće opštine mogu zatražiti i produžetak roka za nedelju dana, pa će tako do 20. juna sve predškolske ustanove objaviti spisak upisanih mališana.

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja