STAJKOVAC NADGLEDAO RENOVIRANJE TIRŠOVE: Fasada pala zbog loše armature, ali kriju krivce?!

Nadležni u Tiršovoj prave se ludi

STAJKOVAC NADGLEDAO RENOVIRANJE TIRŠOVE: Fasada pala zbog loše armature, ali kriju krivce?!

Beograd -
Uzrok obrušavanja verovatno je loše urađena armatura, ali niko ne želi da otkrije ko je odgovoran za to što su ljudi umalo poginuli

BEOGRAD - Plafon površine 50 kvadrata, koji se juče obrušio na jednom od ulaza u Dečju bolnicu u Tiršovoj, pao je najverovatnije zbog loše urađene armature.Međutim, nadležni u bolnici juče, iako su obećali, nisu otkrili koja firma je 2000. godine radila rekonstrukciju fasade, odnosno čiji je isfušerisani posao umalo doveo do tragedije.Bez redovne kontrole- Građevinski inspektori su nam nezvanično rekli da je uzrok obrušavanja to što je prilikom rekonstrukcije fasade loše urađena armatura. Kada se prošle godine u avgustu urušio deo fasade na drugom delu klinike, uklonjeno je sve što je moglo da se obruši. Tehnička služba bolnice je tada procenjivala i ovaj deo, ali ništa nije ukazivalo na to da može doći do ovoga. Naša je greška, verovatno, što te procene nismo češće radili, ali ko još stalno proverava stanje fasade?! - upitao je Siniša Dučić, zamenik direktora ove klinike, obećavši da će precizne podatke o uzroku nesreće imati za tri do pet dana.Dučić je rekao da ne raspolaže podacima o tome koja je firma radila rekonstrukciju i koliko je to koštalo, ali je obećao da će te podatke dostaviti u toku dana. Međutim, ni nakon upornih poziva ove informacije juče nismo dobili.Finansirali Karići- Problem predstavlja to što tada podaci nisu bili u elektronskoj formi, pa ih naši radnici još traže u arhivi - poručila nam je Dučićeva sekretarica, rekavši da će nam te podatke dostaviti danas.Inače, rekonstrukciju fasade 2000. godine finansirala je fondacija „Karić“. Međutim, u toj fondaciji su nam poručili da nemaju podatak o tome ko je izvršilac radova i uputili su nas na Borisa Stajkovca, koji je u to vreme bio predsednik Upravnog odbora klinike. Sa Stajkovcem, koji je inače u martu 2009. uhapšen zbog utaje poreza od 12 miliona dinara, juče nismo uspeli da stupimo u kontakt.U Ministarstvu zdravlja poručili su da stanje samog objekta u kome se nalazi zdravstvena ustanova nije u njihovoj nadležnosti.Povodom incidenta koji se desio na ulazu u Univerzitetsku dečju kliniku, gradska sekretarka za inspekcijske poslove Zagorka Panić izjavila je da je dežurni gradski građevinski inspektor konstatovao da je najverovatnije došlo do obrušavanja obloge međuspratne konstrukcije usled loše izvedenih radova na sanaciji dela objekta 2000. godine. Grad, dodala je ona, nema saznanja da su navedeni radovi prijavljeni, a onaj ko izvodi radove snosi odgovornost.

Goran RodićMOGLA SU DECA DA STRADAJUPotpredsednik Građevinsko-industrijske komore Goran Rodić kaže da odgovornost za ovo snosi i služba tehničkog prijema, koja je nakon radova 2000. godine zgradu proglasila tehnički ispravnom, iako očigledno nije ispunjavala uslove.- Radovi su veoma loše urađeni. Nije normalno da kompletan plafon padne, i to u dva navrata, nakon manje od 15 godina. Mogao je da se oljušti, napukne, ali ovo nije smelo da se desi. Tu se leče deca, mogao je neko da strada i svakako treba neko da polaže račune za to što se dogodilo - naglašava Rodić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track