Siniša Mali: Karta u prigradskom jeftinija do 30 odsto
Foto: Fonet

Gradonačelnik Beograda najavio

Siniša Mali: Karta u prigradskom jeftinija do 30 odsto

Beograd -
Grad će biti podeljen u zone, a vozila korišćena u skladu s brojem putnika. Izmene već od 1. septembra ili najkasnije 1. januara 2016.

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je sinoć da će izmenama sistema gradskog prevoza karta za prigradski saobraćaj koštati od 20 do 30 odsto manje, kao i da će grad biti podeljen u zone, a upotreba vozila u skladu s pravim potrebama i brojem putnika.Te promene bi, kako je Mali rekao, mogle da nastupe već od 1. septembra, a najkasnije 1. januara 2016. godine.- Ideja je da se cena karte određuje prema broju kilometra koji se prođu, a cene u gradskim zonama se neće menjati, dok će u prigradskim one biti jeftinije - rekao je Mali za RTS.Gradonačelnik je naveo da se problem prevoza sada rešava sistemski, pa su nadležni izbrojali putnike, znaju koja linija treba da se proširi, koja da se skrati, koliko putnika u kom trenutku ima u kom vozilu...- Na osnovu toga Saobraćajni fakultet radi studiju o optimizaciji saobraćaja nove mreže linija i mi ćemo prvu verziju te studije imati u junu, s idejom da je od 1. septembra ili 1. januara primenimo kako bismo pokušali da optimizujemo broj vozila na liniji u određenom trenutku - rekao je Mali.On je dodao da se pokazalo da je stepen iskorišćenosti tramvaja u Beogradu osam odsto, što pokazuje da su oni u potpunosti neiskorišćeni, dok su neki autobusi prenatrpani. Mali je podsetio i da je izašao javni poziv za uvođenje bežičnog interneta u autobuse, što neće mnogo koštati, a poboljšaće kvalitet saobraćaja. Podsetio je i da je potpisan ugovor za nabavku 30 novih autobusa, kao i da će sledeće godine biti kupljeno još 80.Gradonačelnik je rekao i da je prethodna gradska vlast kupila tramvaje vredne 80 miliona evra koji na pola šina ne mogu da idu, a voze sa stepenom iskorišćenosti od osam odsto.

ObaveznoKLIMA I BROJAČ PUTNIKAOve godine ističe ugovor s privatnim prevoznicima, pa će na novom tenderu postojati kriterijumi usmereni ka poboljšanju kvaliteta saobraćaja, poput neophodnosti klima-uređaja i brojača putnika - rekao je Mali.Govoreći o klima-uređajima koji ne rade u gradskom prevozu, Mali je rekao da su u prošlosti kupljeni klima-uređaji i ugrađeni u stare autobuse, čiji slabi motori ne mogu da ih podnesu, što, rekao je, nema veze s utroškom goriva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track