Siniša Mali sa gradonačelnikom Minska o saradnji dva grada
Foto: Beoinfo

Siniša Mali sa gradonačelnikom Minska o saradnji dva grada

Beograd -

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i gradonačelnik Minska Andrej Šorec sa svojim delegacijama sastali su se danas u Gradskoj kući u okviru manifestacije „Dani Beograda u Minsku”, razgovarali o odnosu dva grada, unapređenju saradnje i mogućim projektima.

Tom prilikom potpisan je sporazum o održavanju manifestacije „Dani Minska u Beogradu”, koja će se sledeće godine organizovati u srpskoj prestonici.Siniša Mali je naglasio da je ovo je konkretan rezultat saradnje dva grada, kao i da će ova kulturno-umetnička saradnja približiti naša dva naroda.

– Prošle godine smo bili ovde i tom prilikom dogovorili organizovanje manifestacije „Dani Beograda u Minsku” i danas to ostvarujemo, što je za nas izuzetno važno. Ne samo da organizujemo poslovni forum na kome ćemo prezentovati naše projekte nego će i ova kulturno-umetnička saradnja približiti naša dva naroda. Lepo je kada imate predstave, koncerte, izložbe u Minsku i meni je veoma drago da građani Minska i cele Belorusije upoznaju našu zemlju i da na takav način otvorimo vrata većoj saradnji i razvoju turizma između naših zemalja. Drago mi je da Grad Minsk razmišlja o učešću na Sajmu turizma u Beogradu u februaru, koji je najveći sajam te vrste u Jugoistočnoj Evropi. To će biti prilika i da građani Srbije upoznaju Belorusiju i da radimo na tome da kroz kulturu, umetnost, istoriju, sport i ekonomiju približavamo naše narode – rekao je Mali zahvalivši gradonačelniku Minska na gostoprimstvu.On je dodao da će Beograd danas na poslovnom forumu predstaviti oko 60 projekata vrednosti od skoro deset milijardi evra. – Beograd je danas drugačiji grad nego pre dve godine, kada nismo imali nikakve projekte i kada je grad bio prezadužen. Sada je Beograd potpuno drugačiji, u njemu imate veći broj gradilišta nego bilo kada u prošlosti. To je nova slika Beograda, a u toj novoj slici želimo da Minsk i Belorusija igraju ključnu ulogu. Neke naše građevinske kompanije prisutne su u Minsku. Jasno pokazujemo da naše građevinske firme imaju šta da ponude Minsku i Belorusiji, a očekujemo i da ćemo više sarađivati i da će više investitora iz Belorusije doći u Beograd – rekao je gradonačelnik Beograda.

Kako je naglasio, sa gradonačelnikom Minska danas je razgovarao i o modernizaciji trolejbusa.

– Mnogo radimo na tome da unapredimo javni prevoz u Beogradu. Imamo 83 trolejbusa proizvedena u Minsku, bar pola od tog broja želimo da modernizujemo u što kraćem vremenskom periodu i to ćemo raditi zajedno. Imamo i velike ideje kako da unapredimo urbani razvoj, da ulepšamo fasade. Samo ove godine sredićemo 66 fasada i želimo da na tom polju učimo od Minska, koji ima izuzetno čiste i lepo osvetljene fasade. Gledaćemo da uvedemo pravilnik da svaka nova fasada, svaka nova zgrada u Beogradu mora da bude osvetljena kao i u Minsku, jer time naš grad činimo lepšim i boljim – istakao je Siniša Mali.

On je naglasio da Beograd radi i na turizmu, jer su tu relativno male investicije, a može mnogo da se dobije.

– Samo ove godine imamo za 15 odsto veći broj noćenja nego prošle godine. Radimo na promociji Beograda i očekujemo sve veći broj turista iz Belorusije – rekao je Mali.Gradonačelnik Minska Andrej Šorec istakao je da se odnosi između Belorusije i Srbije intenzivno razvijaju.

– Prošle godine u septembru prvi put sam se sastao sa gradonačelnikom Beograda, a rezultat te saradnje je ova manifestacija. Na današnjem ekonomskom forumu biće predstavljeno 25 preduzeća iz Beograda i Srbije i oko 70 preduzeća iz Minska i Belorusije, koji bi želeli da ostvare saradnju. Dogovorili smo se i o saradnji u oblasti kulture i danas ćemo uživati u koncertu koji su za nas pripremili srpski izvođači. Takođe ćemo razvijati saradnju u oblasti turizma, o čemu će biti reči na biznis forumu. Nadamo se da će ova manifestacija doprineti povećanju broja turista u Beogradu i Mnisku – rekao je Šorec.

Posle zvaničnih razgovora, na prostoru pored Gradske kuće Minska otvoren je šahovski turnir, a prve poteze povukli su gradonačelnici Beograda i Minska. Oni su posetili i izložbu „Stari i novi Beograd” na gradskom trgu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track