SKRNAVLJENJE KULTURNE BAŠTINE: Vesić osudio uklanjanje spomen-ploča pisaca i slikara
Foto: Tanjug / Dragan Stanković

Spomenici kulture u Beogradu na meti huligana

SKRNAVLJENJE KULTURNE BAŠTINE: Vesić osudio uklanjanje spomen-ploča pisaca i slikara

Beograd -
"Spomen-ploče su predstavljale ne samo sećanje na ove velikane srpske kulture već i zahvalnost našeg naroda za sve što su učinili za naše društvo", naveo je Vesić
1 / 6 Foto: Tanjug / Dragan Stanković

BEOGRAD - Gradski menadžer Goran Vesić najoštrije je danas osudio uklanjanje i skrnavljenje spomen-ploča sa likovima pisaca Slobodana Selenića i Antonija Isakovića i slikara Miće Popovića sa zida zgrade na Studentskom trgu u kojoj su živeli.

Vesić je naveo da je to vandalski čin koji zaslužuje osudu i prezir našeg društva.

"Spomen-ploče su predstavljale ne samo sećanje na ove velikane srpske kulture već i zahvalnost našeg naroda za sve što su učinili za naše društvo", naveo je Vesić.

On je dodao da se veoma često dešava da su spomenici kulture u Beogradu na meti huligana, dodajući da je prošle sedmice oskrnavljeno spomen-obeležje u Jajincima na mestu gde je u vreme nacističke okupacije Srbije streljano 80 hiljada rodoljuba.

Podsetio je i da je pre četiri godine ukradeno nekoliko komada kitnjastih figura od bronze na pijedestalu kneza Mihaila Obrenovića na Trgu republike, da su kradljivci uništavali i spomenik Nikoli Tesli u Bulevaru kralja Aleksandra, odneli skulpturu dečaka sa Čukur česme i devojčice Milice Rakić sa Tašmajdana...

Miodrag Linta, Foto: Tanjug / Dragan Stanković
Miodrag Linta, Foto: Tanjug / Dragan Stanković

"Mislim da je ovo krajnji trenutak da pokrenemo jednu akciju, posebno među mlađim ljudima, kako bi shvatili da spomenici predstavljaju sećanje jednog naroda, vrednost naroda, da nisu mesto koje služi vandalima i da konačno neko ko uništava spomenike da bude kaženjen", naglasio je Vesić.

On je dodao da čuvanje spomenika kulture i poštovanje prema ljudima kojima su posvećeni treba da bude deo obrazovanja mladih ljudi.

"Pojedini spomenici mogu, naravno, kada je to moguće, da budu bolje osvetljeni tamo gde to nije sada slučaj, a ponegde da budu pokriveni kamerama. To je zaštita od huligana", rekao je Vesić.

On je, međutim, upozorio da nikakva zaštita ne može da zameni obrazovanje i vaspitanje ljudi, poštovanje prema istoriji i kulturi, kao i velikim ljudima koji su dali doprinos razvoju srpskog društva i istorije, kao i osudu i prezir prema ljudima koji skrnave spomenike.

Andrea Radulović, Foto: Tanjug / Dragan Stanković
Andrea Radulović, Foto: Tanjug / Dragan Stanković

Prema njegovim rečima, bista devojčice Milice Rakić biće vraćena na Tašmajdan do kraja septembra, a grad Beograd narednih nedelja sa Ministarstvom kulture, Studijom B i Večernjim novostima razgovaraće kako da se obnove spomen-ploče Isakoviću, Seleniću i Popoviću.

Foto: Tanjug / Dragan Stanković
Foto: Tanjug / Dragan Stanković

"Ali, nećemo ništa uraditi ukoliko mlade ljude, a nažalost, ovo uglavnom rade mladi ljudi koji su pod dejstvom alkohola ili ne znam čega, ne naučimo i ne promenimo svoj odnos u samom obrazovnom sistemu, da su spomenici kulture nešto što se čuva, nešto na čemu se učimo, što je duh i istorija naroda, nešto što se poštuje", naglasio je Vesić.

Foto: Tanjug / Dragan Stanković
Foto: Tanjug / Dragan Stanković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track