STARO SAJMIŠTE: Radovi na Memorijalnom kompleksu počinju dogodine
Foto: Nemanja Pančić

Sednica Komisije grada Beograda

STARO SAJMIŠTE: Radovi na Memorijalnom kompleksu počinju dogodine

Beograd -
Beograd je imao četiri logora, odnosno četiri stratišta i nažalost nijedan memorijal koji je dostojan patnji i stradanja koje su doživeli njegovi građani, podsetio je Vulin

BEOGRAD - Radovi na izgradnji Memorijalnog kompleksa na Starom sajmištu počeće sledeće godine, najpre na kuli na prostoru Starog sajmišta, najavljeno je danas na konstitutivnoj sednici Komisije grada Beograda za izgradnji Memorijalnog kompleksa.

"Beograd je imao četiri logora, odnosno četiri stratišta i nažalost nijedan memorijal koji je dostojan patnji i stradanja koje su doživeli njegovi građani", izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, koji je potpredsednik te komisije.

Vulin je novinarima u Starom dvoru rekao da će Vlada Srbije učestvovati u radu komisije, jer smatra da je interesu svakog od nas da se pamćenje na stradanje u Drugom svetskom ratu ni slučjano ne gurne na stranu i da se "naša antifašistička prošlost ne može zaboraviti ni osporiti, a samim tim ni naša antifašistička budućnost". Vlada je tu da pomogne, a komisija će dati odgovarajuće predloge kako vidi memorijal na Starom sajmištu i njegovu svrhu, rekao je on."Ovo nije memorijal Beograda već stradanja srpskog, jevrejskog i romskog naroda. Ovo je memorijal univerzalne ljudske patnje", poručio je Vulin.

Episkop slavonski Jovan Ćulibrk, koji je predsednik komisije, rekao je novinarima da će to telo raditi na dva koloseka.

Prvi će se odnositi na aktivnosti po pitanju kule na Starom sajmištu, odnosno bivšeg upravnog odeljenja Jevrejskog logora Zemun, kao i kasnije prolaznog nemačkog logora na Starom sajmištu jer se to, kako je naveo predsednik komisije, može odmah uraditi.

Prema njegovim rečima, drugi kolosek za rad komisije biće pitanje strateškog plana memorijala na Starom sajmištu, s ozbirom da komisija treba da pripremi elaborat na osnovu kojeg će Vlada Srbije da odluči o tome kakv će biti taj memorijal. "Za ovako ogroman posao trebalo je da se izvrši uvid u međunarodne standarde i da se možda formira jedno međunarodno savetodavno telo, koje bi se brinulo o tome da Sajmište bude ravnopravan deo svetske zajednice memorijala sećanja, kao što su to Poklona gora u Moskvi, Jad Vašem u Izraelu i memorijal Dahau", kazao je episkop Ćulibrk.

Gradski menadžer Goran Vesić je izrazio zadovoljstvo što je komisija počela da radi i što je utvrdila prioritete i istakao da je grad spreman da nastavi da radi sve ono što je radila prethodna komisija."Tokom sledeće godine izvršićemo određene radove na kuli što je veoma značajno, jer ćemo tako započeti obeležavanje tog mesta i tako početi proces da se tu izgradi memorijalni centar", rekao je Vesić.

Gradski menadžer je kazao da će biti predviđena sredstva za raspisivanje međunarodnog konkursa koji će biti raspisan prema zahtevima komisije i Vlade Srbije i zatim će se videti kakvo će biti trajno rešenje za Staro sajmište. "Učinićemo sve da kroz novi urbanistički plan i generalni urbanistički plan, kao i sve druge urbanističke planove, stvorimo pretpostavke da aktivnosti komisije mogu da se realizuju", naveo je Vesić. Skupština grada Beograda obrazovala je 25. oktobra Komisiju za utvrđivanje programske koncepcije i davanje predloga modela upravljanja Memorijalnim kompleksom na Starom beogradskom sajmištu, kao stručno radno telo gradonačelnika Beograda.

Zadatak Komisije je davanje predloga modela upravljanja budućim Memorijalnim centrom, a u sklopu predviđene dinamike fizičke rekonstrukcije celokupnog prostora budućeg Memorijala na Starom beogradskom sajmištu.Među članovima Komisije su savetnik za kulturu u Kabinetu predsednika Republike Bratislav Petković, pomoćnik ministra kulture i informisanja Aleksandra Fulgosi, pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Jovović, gradski menadžer Goran Vesić, gradski arhitekta Milutin Folić, predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja