SVEČANO OTVARANJE: Novi vrtić počinje u ponedeljak sa radom
Foto: Printscreen RTV Studio B

Naselje Stepa Stepanović

SVEČANO OTVARANJE: Novi vrtić počinje u ponedeljak sa radom

Beograd -
Objekat ima 2.500 kvadrata, 15 udobnih soba, i bogat sadržaj za mališane. Ovaj vrtić će svakako znatno rasteretiti liste čekanja i otvoriti slobodna mesta u drugim vrtićima na Voždovcu, budući da sada mališani iz ovog naselja idu u druge vrtiće

BEOGRAD - Pomoćnica gradonačelnika Beograda Irena Vujović najavila je da će danas svečano biti otvoren vrtić „Mala sirena” u naselju Stepa Stepanović na Voždovcu, a od ponedeljka, 18. maja, ovaj vrtić počeće sa radom.

Ona je gostujući na Studiju B precizirala da je otvaranje ovog vrtića bilo odlagano jer su morale da se ispoštiju procedure koje nisu mogle da budu ubrzane, kao što je dobijanje saglasnosti za prijem zaposlenih i nakon toga sprovođenje konkursa za njihov prijem.

– Objekat ima 2.500 kvadrata, 15 udobnih soba, i bogat sadržaj za mališane. Ovaj vrtić će svakako znatno rasteretiti liste čekanja i otvoriti slobodna mesta u drugim vrtićima na Voždovcu, budući da sada mališani iz ovog naselja idu u druge vrtiće čekajući da počne sa radom obdanište „Mala sirena”. Mi smo bili u stalnoj komunikaciji sa građanima iz naselja Stepa Stepanović i bili svesni njihovih problema, kao i toga da moramo što pre otvoriti ovaj vrtić – rekla je Irena Vujović i naglasila da je prioritet grada da se smanje liste čekanja za mesto u vrtiću. Prema njenim rečima, u vrtić „Mala sirena” krenuće 300 mališana, a do kraja godine planirano je da se otvori još četiri objekta.

– U prošloj godini smanjili smo broj mališana koji čekaju na mesto u vrtiću sa 5.000 na oko 3.500. Prioritet Grada Beograda je da reši ovo važno pitanje i da u naredne tri godine to ne bude više problem za roditelje. Zato smo u skladu sa odlukom Skupštine grada dogovorili da grad subvencioniše i boravak mališana u privatnim vrtićima, i to kreće od 1. septembra. Ove godine je znatno ranije raspisan konkurs baš iz tog razloga, a završen je 30. aprila. Upisne liste očekujemo 25. maja, rok za žalbe je do 2. juna, tako da će oni koji nisu zadovoljni mestom gde je raspoređeno njihovo dete, moći s tom potvrdom da krenu u privatne predškolske ustanove. Nadam se da ćemo saradnjom sa privatnim vrtićima smanjiti broj nedostajućih mesta za još oko 1.500 – rekla je Vujovićeva.

Govoreći o socijalnim davanjima, Irena Vujović je naglasila da je ova gradska vlast zatekla velika dugovanja za sve socijalne kategorije.

– Mogu s ponosom da kažem da grad vodi odgovornu socijalnu politiku i da je u 2015. godinu ušao bez i jednog dinara duga prema onima koji primaju socijalnu pomoć, kao i bez novih zaduživanja – rekla je Vujovićeva.Ona je istakla da se intenzivno radi na obnavljanju klubova za stare, pa je tako prošle nedelje otvoren 22. po redu klub na Novom Beogradu, a u planu je klub u Svetogorskoj ulici. Ona je ponovila da se bebi-paketi redovno dobijaju i da se Grad Beograd trudi da u saradnji sa društveno odgovornim kompanijama ti paketi budu još sadržajniji.S obzirom na to da se navršava godinu dana od majskih poplava koje su zadesile Obrenovac, pomoćnica gradonačelnika je naglasila da je organizovanim radom svih gradskih službi i preduzeća sprečena još veća katastrofa.

Irena Vujović je podsetila da je Sekretarijat za kulturu u saradnji sa Sekretarijatom za socijalnu zaštitu pokrenuo akciju pod nazivom „Dan i noć pozorišta”, koja se odvija u maju, s ciljem da socijalno ugroženim kategorijama stanovništva omogući besplatan odlazak u pozorište.

Pozorišta čiji je osnivač Grad Beograd otvorila su svoja vrata onima koji nemaju mogućnosti da učestvuju u ovakvim kulturnim događajima i već je oko 250 građana na ovaj način videlo neku od predstava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track