URUČENJE POVELJE: Premijer Kine postaje Počasni građanin Beograda
Foto: Beta

27. ličnost sa ovom titulom

URUČENJE POVELJE: Premijer Kine postaje Počasni građanin Beograda

Beograd -
Gradonačelnik Siniša Mali poručio da je to veliki trenutak i za Grad Beograd i za Republiku Srbiju i istakao da je kineski premijer čovek koji je mnogo uradio za bilateralnu saradnju Srbije i Kine, ali i njihovih glavnih gradova

BEOGRAD - Premijeru Kine Li Kećijangu biće uručena Povelja počasnog građanina Beograda, čime će on i zvanično postati treći najviši kineski zvaničnik koji je dobio tu titulu.

Povodom uručivanja Povelje u Skupštini grada Beograda biće organizovana svečanost, a gradonačelnik Siniša Mali poručio da je to veliki trenutak i za Grad Beograd i za Republiku Srbiju. Mali je ranije, u izjavi Tanjugu, obrazlažući zbog čega se Li Kećijangu uručuje zvanje Počasnog građanina Beograda, istakao da je kineski premijer čovek koji je mnogo uradio za bilateralnu saradnju Srbije i Kine, ali i njihovih glavnih gradova.Do sada je dodeljeno 26 Povelja počasnog građanina Beograda, a kineski premijer će biti 27. ličnost kojoj se dodeljuje ta titula.

Skupština grada je 28. novembra proglasila premijera Kine za počasnog građanina srpske prestonice, a podršku tom predlogu dale su sve odborničke grupe. Zvanje Počasni građanin Beograda uvedeno je 19. jula 1954. godine. Ono se dodeljivalo sve do 1985. godine, visokim stranim državnicima, koji su bili u poseti Jugoslaviji, a ponovo je uvedeno 2006. godine.

Doživotni predsednik SFR Jugoslavije Josip Broz Tito je to priznanje dobio 25. maja 1947. godine, dok je bio na poziciji predsednika FNRJ. Za počasne građane proglašeni su potom i car Etiopije Hajle Selasije, prvi premijer Indije Džavaharlal Nehru, predsednik Egipta Gamal Abdel Naser, kralj Kambodže Norodom Sihanuk, predsednik Prezidijuma Vrhovnog sovjeta SSSR Leonid Brežnjev, predsednik NDR Alžir Ahmed Ben Bela i predsednik Tunisa Habib Burgiba.

Zvanje Počasni građanin Beograda poneli su i drugi premijer Indije Lal Bahadur Šastri, društveno-politički radnik SFRJ i narodni heroj Edvard Kardelj, predsednik Zambije Kenet Davud Kaunda, predsednik Ujedinjene radničke partije Poljske Edvard Gjerek, predsednik NR Rumunije Nikolaj Čaušesku i premijer NR Kine Hua Guofeng.

Među državnicima koji su poneli zvanje Počasni građanin Beograda su i kuvajtski emir Džabir el Ahmed el Sabah, predsednik Francuske Fransoa Miteran, predsednik DNR Koreje Kim Il Sung, predsednik NR Kine Li Sjennjen, predsednik Meksika Migel de la Madrid, predsednik Tanzanije Džulijus Njerere i predsednik Južnoafričke Republike Nelson Mandela. Zvanje Počasni građanin Beograda pripalo je i ministru spoljnih poslova Španije Migelu Anhel Moratinosu i ambasadori Japana u Srbiji Tadaši Nagaiu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track