USPEŠNA POSETA SLOVENIJI: Beograd prodaje Mariboru sistem za parkiranje!
Foto: Beoinfo

Srpski softver

USPEŠNA POSETA SLOVENIJI: Beograd prodaje Mariboru sistem za parkiranje!

Beograd -
Beogradski „Parking servis” sada nudi naš beogradski proizvod drugim gradovima i tako otvara mogućnost da ga izvezemo u Evropsku uniju. Njegovom prodajom omogućićemo dodatni priliv sredstava u budžet grada – rekao je gradski menadžer Goran Vesić

BEOGRAD - Delegacija Beograda, predvođena gradskim menadžerom Goranom Vesićem, sekretarom za saobraćaj Dušanom Rafailovićem i direktorom JKP „Parking servis” Andrijom Čupkovićem, nastavila je danas posetu Mariboru, gde je prezentovala Parking menadžment sistem Beograd.

Delegacija iz Beograda sastala se sa Andrejom Fištravecom, županom opštine Maribor, njegovim savetnikom Igorom Kosom, Bojanom Babičem, načelnikom Uprave opštine Maribor i predstavnicima Uprave za saobraćaj.

Predstavnici dva grada razgovarali su o upravljanju saobraćajem, a „Parking servis” je u Mariboru predstavio beogradski sistem kontrole i naplate prakiranja putem SMS-a, koji je prepoznat kao najnapredniji evropski sistem.

Župan opštine Maribor Andrej Fištravec rekao je da se u tom gradu parkiranje još uvek plaća kupovinom karata, da ne postoji mogućnost plaćanja putem mobilnog telefona i da su gradski čelnici Maribora veoma zainteresovani za najnapredniji sistem kontrole i naplate parkiranja putem SMS-a, koji se primenjuje u Beogradu.

Parking menadžment sistem Beograd objedinjuje funkcije naplate i kontrole, parking kompanijama omogućava da upravljaju procesom pružanja usluga parkiranja i naplate, dok korisnicima daje opciju plaćanja parkiranja slanjem SMS poruke sa mobilnog telefona.

– Beogradski „Parking servis” sada nudi naš beogradski proizvod drugim gradovima i tako otvara mogućnost da ga izvezemo u Evropsku uniju. Njegovom prodajom omogućićemo dodatni priliv sredstava u budžet grada – rekao je gradski menadžer Goran Vesić.

Direktor JKP „Parking servis” Andrija Čupković podsetio je da od prošle godine, prvi put od uvođenja zonskog sistema, naplatu parkiranja putem SMS-a u Beogradu rade srpske firme koje su pobedile na tenderu i izradile softver.

– Deset godina od uvođenja zonskog sistema parkiranja u Beogradu i opcije plaćanja parkiranja putem mobilnog telefona, „Parking servis” po prvi put ima svoj softver za naplatu i kontrolu parkiranja. Imamo najsavremeniji mogući sistem, koji se primenjuje u Beogradu i sa njim izlazimo na tržište. Naše znanje i iskustvo, takozvani „know-how“, ponudićemo svim zainteresovanim lokalnim saomoupravama koje žele da ga primene – rekao je Andrija Čupković.

Sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović upoznao je domaćine iz Maribora sa našim namerama za dalji razvoj sistema parkiranja.

– Uvešćemo bolji sistem za navođenje građana ka parking garažama i slobodnim mestima u gradu jer prema anlalizama Sekretarijata za saobraćaj, se prosečno oko 40 minuta u Beogradu traži slobodno mesto i verujem da kada bismo taj sistem usavršili, bile bi mnogo manje gužve u gradu jer bi ljudi brže nalazili slobodno mesto. Nastavićemo saradnju i pokušati da primenimo u Beogradu njihov sistem navođenja do slobodnog mesta. Uvođenjem takvog sistema poboljšava se kvalitet upravljanja saobraćajem u gradu, a smanjuje se i zagađenje – rekao je Rafailović.

Kako bi se sistem dalje unapređivao, a korisnicima omogućila bolja usluga, „Parking servis” razvija i android aplikaciju „Start-Stop“ za plaćanje parkiranja.

Posle Maribora, delegacija putuje i u Ptuj, kako bi i ovom slovenačkom gradu predstavila beogradski softver za naplatu.

Grad Beograd će nastaviti da promoviše Parking menadžment sistem i u drugim slovenačkim gradovima u saradnji sa Srpsko-slovenačkim poslovnim klubom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track