VANREDNA KONTROLA INSPEKCIJE: Trećina u BG kafićima radi na crno
Foto: Zorana Jevtić

Vode duple knjige

VANREDNA KONTROLA INSPEKCIJE: Trećina u BG kafićima radi na crno

Beograd -
Prema podacima Poreske uprave, na jednom splavu u kasi je utvrđen manjak od 200.000 dinara, a na drugom višak u robi od čak dva miliona

BEOGRAD - Akcija Poreske uprave i Inspektorata za rad pokazuje da čak trećina radnika u beogradskim ugostiteljskim objektima nije prijavljena, a mnogi vode i duple knjige. „Zatvoreno zbog nepoštovanja poreskih propisa“. Ovakav natpis osvanuo je na ulaznim vratima jednog renomiranog beogradskog restorana, ali i još nekoliko poznatih prestoničkih splavova, kafana, barova i kazina nakon vanredne kontrole inspektora proteklog meseca.

Združenim snagama službenici Poreske uprave i inspektori Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja i pripadnici MUP krenuli su u septembru i oktobru u žešće obračunavanje sa sivom ekonomijom.

Prema statistici Inspektorata rada, u 83 odsto slučajeva, nakon što ih inspektori „uhvate“ u „vrdanju“ zakona, poslodavci prijave radnike koje su do tada angažovali „bez papira“. Na taj način u prvih pet meseci ove godine iz „crne zone“ izašlo je 3.500 radnika u Beogradu.

Umesto fiskalnog, račun ispisan rukom. Nema oznaka firme, a nema ni pečata. To je svakodnevica velikog broja ugostiteljskih objekata u Beogradu. Prema podacima Poreske uprave, na jednom splavu u kasi je utvrđen manjak od 200.000 dinara, a na drugom višak u robi od čak dva miliona.

"Trećina onih koji služe piće u prestoničkim ugostiteljskim objektima nije prijavljena", kažu u Inspektoratu za rad. "Osim toga, ispostavilo se da poslodavci ne drže postojeće ugovore o radu u firmi, a po zakonu moraju da ih poseduju u samom lokalu. Kazne za takav prestup kreću se od 100.000 do dva miliona dinara", navode.

Inspektori su posebnu pažnju obratili na kontrolu softvera koje pojedini vlasnici lokala koriste za vođenje dvostrukog knjigovodstva, čime se nanosi velika šteta budžetu.

Zbog nelegalnog korišćenja oduzeto je više od 60 automata, poker-aparata i računara. Kontrola je pokazala da je od čak 14 pregledanih kockarnica u Beogradu, deset imalo velike propuste u poslovanju. A nadležni najavljuju još žešće i češće kontrole do kraja godine.(Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track